Festivaalit mahtuvat kaupungin keskustaankin

Heinäkuun alussa järjestettävät Kainuun Musiikkijuhlat pystytetään Kajaanissa lähes paraatipaikalle, kaupunginkirjaston viereiselle Kruununpuodinmäelle. Tapahtuman tuottajan Arde Jokisen mukaan vastaavan kaltaisia kaupunkikeskustafestivaaleja on järjestetty ennenkin hyvällä menestyksellä.

kulttuuri
Kruununpuodinmäellä sijaitseva Herman Renforsin muistomerkki.
Hanne Kinnunen / Yle

Loud ´n Live Promotionsin tuottaja Arde Jokinen kertoo olevansa tyytyväinen tulevien Kainuun Musiikkijuhlien järjestelyihin.

– Kiinnostus on ollut ilmeisesti erittäin kovaa, koska ei tule äkkiseltään mieleen kymmenen vuoden ajalta, olisiko missään lähdetty näin virkeästi liikkeelle.

Jokisen mukaan Musiikkijuhlista vastaava Loud ´n Live Promotions pyrkii järjestämään tapahtumansa aina siellä missä ihmiset ovat, eli kaupunkikeskustoissa. Noin 7000 neliömetrin kokoiselle alueelle odotetaan saatavan 4000 henkeä päivittäin kolmen päivän ajan.

– Jos mentäisiin normaalien käytäntöjen mukaan, niin alueelle saataisiin mahtumaan enemmänkin väkeä. Päädyimme kuitenkin siihen, että 4000 henkeä per päivä saa olla maksimi. Silloin meillä kaikilla on mukavaa siellä, kaikilla on riittävästi tilaa ja saamme rakennettua hyvin oheispalveluita paikalle. Näin saadaan väki viihtymään nurmikolla.

Kriteerit kunnossa

Yrityksen tuotantoon kuuluu muitakin kaupunki- ja maakuntafestivaaleja. Kriteerejäkin paikkojen valitsemiselle löytyy.

– Ensimmäisenä katsotaan omaa tuotantokalenteria, missä olemme liikkeellä, entä onko koko tuotanto järkevästi siirrettävissä paikasta toiseen. Seuraavaksi katsotaan kaupunki, joka on riittävän keskeisellä paikalla. Kaupungin ei tarvitse olla mitenkään hirvittävän iso, jos lähellä on potentiaalisia asiakkaita, jotka käyttävät tällaisia palveluita.

– Yksi oleellinen asia on tietysti myös se, ettei lähellä olisi toista tapahtumaa, jotka sitten söisivät toisiaan.

Samaan aikaan Kainuun Musiikkijuhlien kanssa järjestettävät Kajaanin Runoviikot ja markkinakatu ovat Jokisen mukaan toisiaan tukevia tapahtumia.

– Kajaanin Kaupunkifestivaali taas järjestetään kuukauden päästä Musiikkijuhlista, jolloin ne eivät syö toisiaan, varsinkin kun ohjelmisto on hieman poikkeava.

Kaupunki avokätisenä tapahtumien suhteen

Kajaanin kaupungin linjauksen mukaan kaupunki tarjoaa puistoalueensa kulttuuritapahtumien käyttöön maksutta. Tieto tästä otettiin Jokisen mukaan ilolla vastaan.

– Se on todella hieno käden ojennus kaupungilta. Ei tämä ollut meillä missään tapauksessa mielessä ensimmäisissä keskusteluissa joita käytiin, vaan se tuli kivana yllätyksenä.

Lähellä kaupunkikeskustaa järjestettävät massatapahtuvat vaativat muun muassa meluluvan. Jokinen ei kuitenkaan usko, että tapahtuma jäisi järjestämättä melun vuoksi.

Kaupungin ei tarvitse olla mitenkään hirvittävän iso, jos lähellä on potentiaalisia asiakkaita.

Arde Jokinen

– Kaikkialla muuallakin tapahtumia järjestetään keskusta-alueilla, ja se hyväksytään tiettyyn aikaan asti. Totta kai haluamme ottaa huomioon myös ne ihmiset, jotka eivät ole tulossa kirkuen tapahtuman lippuja ostamaan, pitämällä meluhaitat pieninä ja suuntaamalla lavat mahdollisimman paljon pois asutuksesta.

Jokinen toteaa myös tapahtuman ohjelmiston olevan varsin maltillinen, eikä musiikillisia ääripäitä juuri löydy.

– Jos nyt ei Jenni Vartiaisesta tykkää, niin kyllä se kuitenkin on ihan siedettävää kuunneltavaa. Emme jätä lähtiessämme kaupunkiin murhetta kenelläkään siivoamisen tai muunkaan suhteen.

Kainuun Musiikkijuhlien tuottaja Arde Jokinen toteaa järjestäjän ottavan lähialueiden asukkaiden viihtyvyyden muutenkin huomioon.

– Erityisesti huomioimme keskustan liikenteen sekä läheiset asuinrakennukset ja yrittäjät. Lähtökohtaisesti pyrimme turvaamaan kaikkien tapahtuma-alueen lähellä olevien hyvinvoinnin.