1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

"Ilman rajoituksia meno olympialaisissa olisi villiä"

Sotshin olympialaisten linja varsinaiseen urheilusuoritukseen littymättömissä asioissa on ollut tiukka. Sensuuri ja jopa mahdollinen mitalin menetys ovat nousseet otsikoihin. Suomen olympiakomitean entinen pääsihteeri Kosti Rasinperä ei linjaa hämmästele. Hänen mukaansa säännöt ovat selvät ja niitä pitäisi noudattaa.

urheilu
Kosti Rasinperä istuu radiostudiossa
Päivi Meritähti / Yle

Suomen olympiakomitean entinen pääsihteeri Kosti Rasinperä puolustaa kansainvälisen olympiakomitean tiukkaa linjaa Sotshissa. Hänen mukaansa satojen kansallisten komiteoiden ja liittojen välillä on paljon eroja ja jollakin konstilla säännöt on yhtenäistettävä.

– Kyllä siinä riittää varjelemista, että ryhti säilyy. Jos kaikki tuovat omasta kulttuuristaan hyviksi todettuja eleitä, niin hetken päästä kenttä on ihan sekaisin. Kaikki ovat lupautuneet noudattamaan KOK:n sääntöjä ja määräyksiä. Poikkeamia ei hyväksytä ja se pitäisi uskoa, Rasinperä toteaa.

"Sääntöjen kanssa ei kannata leikkiä"

Rasinperä ihmetteleekin miten norjalaisilta on voinut jäädä huomaamatta Marit Björgenin mitalia uhkaava markkinointikielto.

Jos yhdestä asiasta luovutaan toinen toisensa jälkeen, niin hetken päästä tämä on ihan villiä toimintaa.

Suomen olympiakomitean entinen pääsihteeri Kosti Rasinperä

– Jos on ehdoton kielto, että urheilijat eivät saa kisojen aikana osallistua minkäänlaiseen mainostoimintaan, niin ihmettelen jos norjalainen huippuhiihtäjä, Norjan hiihtoliitto ja olympiakomitea eivät tätä tiedä. Tässähän ei ole mitään uutta, Rasinperä toteaa.

Rasinperän mukaan julkisuudessakin vaadittu mitalin menettäminen olisi ehkä turhan mittava rangaistus, mutta se varmasti ehkäisisi saman virheen toistamisen.

– Jos kulta otettaisiin pois, niin sen jälkeen varmasti maailman urheilijat tietäisivät, että näiden asioiden kanssa ei pidä leikkiä, Rasinperä pohtii.

Aiemmin väännettiin ammattilaisuudesta

Vaikka säännöt onkin tehty noudatettaviksi, voidaan niitä myös muuttaa. Nykyäänhän on jo itsestään selvää, että ammattilaisurheilijat osallistuvat olympialaisiin. Vielä 80-luvulla tilanne oli toinen.

Rasinperän mukaan maalivahti Hannu Kamppurilta evättiin vuonna -84 Sarajevossa osallistuminen, sillä hän oli pelannut puolikkaan pelin Pohjois-Amerikan AHL-liigassa. Kun suomalaisten tietoon tuli, että Italian, Saksan, USA:n ja Kanadan joukkueet olivat täynnä ammattilaisia, päättivät he valittaa asiasta.

– Halusimme selvittää miten on mahdollista, että Kamppuri ei pääse kisoihin, mutta nämä ammattilaiset pääsevät. Seuraus oli se, että mainitut maat joutuivat vaihtamaan joukkueensa. Ikinä en ole sellaisessa median pyörityksessä ollut kuin siellä, Rasinperä muistelee.

Lue seuraavaksi