Punkaharjulla osataan kehittää koristepuista vientituotteita

Metsäntutkimuslaitoksen Punkaharjun tutkimusasemasta voi tulla merkittävä koristepuiden tuotekehittäjä, jos toiminta saa jatkua. Jo tänä vuonna on tarkoitus aloittaa koristepuiden laajemmat toimituksen kaupallisille taimitarhoille

Erikoisia puita kasvamassa omassa taimitarhassaan. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Erikoisia puita on kasvatettu, tutkittu ja lisätty Punkaharjulla jo kymmeniä vuosia. Nyt uraa uurtaa ristipölyttämällä tehty Punahilkka, jota varten on laitos on saanut kasvijalostajan oikeudet.

- Suurin osa näistä erikoismuodoista on sellaisia, jotka on mutaatio luonnossa synnyttänyt ja ne on sieltä löydetty. Sitten niitä on lisätty kasvullisesti, kertoo. vanhempi tutkija Teijo Nikkanen.

Punahilkan jalostuksessa tutkijat ovat olleet aktiivisessa roolissa. Kehittäminen alkoi jo yli kaksikymmentä vuotta sitten.

- Punahilkka on tuulenpesäkuusen ja purppurakuusen risteymä. Se on jalostamalla, risteyttämällä tehty. Tuulenpesässä on käyty pölyttämässä purppurakuusen siitepölyllä ja saatu siitä aikaan muutama taimi. Niitä taimia on kasvatettu ja niistä on päästy eteenpäin ja uskotaan, että sillä on suurta kaupallista menestystä ihan suomen rajojen ulkopuolellakin, Nikkanen kertoo.

Yksittäisen koristepuumuodon lisääminen ei kuitenkaan ole tieteellisessä mielessä pääasia. Tutkittavana on se, miten temppu tehdään.

- Nyt selvitetään tätä koko prosessia ja jos se jollakin lailla toimii, niin sitten meillä saattaa jatkossa olla tulossa muitakin erikoisia yksilöitä, joilla voi olla laajempaa menestysmahdollisuutta, vanhempi tutkija Teijo Nikkanen arvelee.