1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen Pankki vertaili – olympialaiset eivät kannata

Suomen Pankki on vertaillut olympialaisten järjestämisen kuluja ja tuottoja 2000-luvulla. Pankin mukaan olympialaiset ovat huonoa, mutta silti haluttua bisnestä.

talous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sotshin olympialaisten kuluja on päivitelty ja ehkä syystäkin. Tällä vuosituhannella niiden kustannukset nousevat kiistatta raskaan sarjan kärkeen.

Venäjän valtiolle tulee kisoista 13 miljardin euron kulut. Lisäksi valtion ja yksityisien yritysten piikkiin menee 25 miljardia. Kisojen hintalappu on yhteenä noin 38 miljardia euroa.

Mutta kisat myös tuottavat. Parhaiten olympialaisten menot on saatu katettua Salt Lakessa vuonna 2002. Pääsyliput, sponsorit ja ja tv-yhtiöt ovat käytännössä kokonaan kattaneet kisojen menot.

Myös Lontoossa 2012 tulot ovat merkittävästi keventäneet kuluja. Muissa kisoissa tulot ovat jääneet melko mitättömiksi menoihin verrattuna.

Sotshin keräämät tulot eivät ole vielä vertailussa mukana, sillä lipputulot karttuvat edelleen.

Ekonomisti kummissaan

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Vesa Korhonen huomauttaa, että olympiasoihdun sammuttua tarkoituksena on kehittää Sotshin matkailua.

Uudistetussa Sotshissa pitäisi järjestää esimerkiksi formula-1 –ajot, G8-huippukokous ja jalkapallon MM-kisaotteluita 2018.

Mutta siitäkin huolimatta ekonomisti jää ihmettelemään.

-Liiketaloudellisina hankkeina olympialaiset eivät ole juuri koskaan kannattavia, eikä niiden perustelu taloudellisilla argumenteilla olekaan kovin helppoa. Silti halukkaita järjestäjiä näyttää maailmalta löytyvän.

Lue seuraavaksi