Koe uusi yle.fi

Koulua sammuttava palokunta: Pysykää kotona – video

Kouvolan keskustaan valuu väkeä ihmettelemään palavaa koulurakennusta. Myös liikenne on alkanut ruuhkautua. Pelastuslaitos toivoo, että ihmiset jäisivät kotiin. Tulipalo ei ole vieläkään hallinnassa eikä syttymissyytä tiedetä.

Kotimaa
Liekit lyövät koulun ikkunoista, etualalla paloauto
Palopäällikkö Jukka Ruuskanen kertoo sammutustöistä.

Tulipalo raivoaa edelleen Kouvolan yhteiskoulussa. Tulipalon lisäksi haasteita sammutustyöhön tuo palavan koulun sijainti aivan kaupungin keskustassa.

– Viereinen jäähalli ja uimahalli on jouduttu sulkemaan, koska ilmastointia ei voida käyttää ja savukaasut pyrkivät sinne sisään. Lisäksi on pientä liikenteellistä ongelmaa, sanoo päällikköpäivystäjä Jukka Ruuskanen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Kouvolan keskustan halkaisevalta Salpausselänkadulta on jouduttu sulkemaan yksi kaista liikenteeltä tulipalon sammutustöiden vuoksi. Liikenteen lisäksi keskustaa ruuhkauttavat uteliaat ihmiset.

– Salpausselänkatu on vilkkaasti liikennöity ja ihmisiä tietysti kiinnostaa. He tulevat katsomaan ja se aiheuttaa aina oman vaaransa.

Pelastuslaitos kehottaakin ihmisiä pysymään kotona.

– Malttia pitäisi käyttää, ettei tultaisi kaupunkiin liikkumaan turhaan. Lisäksi lähialueilla pitäisi ottaa huomioon savukaasujen tilapäinen liikehdintä. Ikkunat kiinni ja ilmastointilaitteetkin tarvittaessa. Savukaasut leviävät koululta pesäpallokentän ja jäähallin suuntaan, mutta ne hajoavat melko nopeasti.

Palokunta pelasti kaksi, koulu loput

Palokunta sammuttaa parhaillaan koulun kattorakenteita. Tuli on levinnyt kattorakenteisiin kauttaaltaan. Arvio koulun kohtalosta on synkkä.

– Koulu on aika pahasti palanut. Vahingot selviävät paremmin vasta sitten, kun sammutustyöt on saatu päätökseen. Etenkin juhlasalisiiven osalta tuhot ovat aikamoiset.

Ruuskasen mukaan koulun henkilökunta toimi tulipalossa esimerkillisesti. Oppilaat oli evakuoitu jo ennen kuin palokunta tuli paikalle.

– Palokunta pelasti kaksi ihmistä koulun toisesta päädystä.

Räjähdyksiä?

Palon syttymissyystä ei ole toistaiseksi tietoa. Huhujen mukaan koulussa olisi kuulunut räjähdyksiä ennen tulipaloa, mutta Ruuskasella ei ole tästä tietoa.

– Syttymissyy ei ole tarkentunut, enkä lähde sitä tässä arvailemaan.

Kouvolan yhteiskoulun ja yhteiskoulun lukion oppilaille ja henkilökunnalle järjestetään keskiviikkona infotilaisuus Kouvola-talolla kello 10. Tilaisuudessa käydään läpi tulipaloon liittyviä asioita.

Tilaisuus ei ole julkinen, se on tarkoitettu vain koulun oppilaille ja henkilökunnalle.

Kouvolan kaupunki on järjestänyt tulipaloon liittyen myös sosiaali- ja kriisiapua. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen tavoittaa numerosta 020 615 8227 tai 020 615 5530.

Kriisikeskukset toimivat tiistaina Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa kello 18 - 21 ja Pohjois-Kymen sairaalassa kello 17 - 21 (kulku yhteispäivystyksen kautta).

Onnettomuustutkintakeskus käynnistää tutkinnan palosta. Tutkinnan arvellaan tuottavan tietoa koulujen ja vastaavien laitosten palo- ja poistumisturvallisuudesta.