Nallet valtasivat palolaitoksen

Useamman vuoden tuumailujen tulos on nyt nähtävillä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen tiloissa Hämeenlinnassa. Säkkikaupalla lahjoitettuja pehmoleluja pursuilee kaupoista tutuista rullakoista esiin. Pehmonallekeräys on onnistunut yli odotusten.

Kotimaa
Nalle 112-viitta harteillaan.
Pasi Punkari / Yle

Ensihoitaja Jukka Rosnell ja palomies Mika Orkola saivat vuoden vaihteen tienoilla palaverissa idean, joka toteutui tämän vuoden 112 –päivässä Hämeenlinnan palolaitoksella. Miehet olivat öisillä pelastuskeikoillaan ambulanssissa pohtineet , miten he pystyisivät helpottamaan kyydissä kuljettavien pienten lapsipotilaiden tilannetta.

Ja silloin lamppu syttyi: pyydetään lapsia ja vanhempia tuomaan lahjoituksena kotona turhaksi jääneitä pehmoleluja 112 –päivänä palolaitokselle. Kunnostetaan ja pestään ne, ommellaan 112 –merkki muistoksi ja pehmopelastaja olisi valmis. Mukaan talkoisiin lupautuivat Luotsin nuorten työpajan porukka ompelemaan 112-tunnuksia pehmoeläimiin.

Huomio pois ikävästä tilanteesta

Miehet kaavailevat, että pehmoeläin voisi ambulanssissa toimia ensisijaisesti kivunhoidon apuvälineenä. Kun lapsen huomion saa kiinnitettyä johonkin muuhun kuin ikävään tilanteeseen, voi kipu hellittää aivan huomaamatta. Tilanne on lapselle ainutkertainen ja kynnys on korkea lähteä vieraaseen tilanteeseen vieraiden ihmisten kanssa.

– Lapset muistaa mitä ihmeellisimpiä asioita ja heillä jää yksittäisiä asioita mieleen. Jos sattuu möläyttämään jotakin sellaista mikä lapsen korvassa kuulostaa pahalta, se voi jatkossa muodostua jatkossa pelottavaksikin asiaksi, toteaa ensihoitaja Jukka Rosnell.

– Läheisyys ja koskettaminen auttaa lapsilla monesti kipulääkkeitä enemmän. Huomion pois vieminen ikävästä tilanteesta, toteaa puolestaan palomies Mika Orkola.

Kampanja onnistui yli odotusten

Nallekampanja onnistui 112-päivänä yli odotusten, jo pelkästään Hämeenlinnan keskuspaloasemalle kertyi aamupäivän aikana satoja pehmoeläimiä. Nalleja kertyi myös Riihimäellä ja Turenkiin. Facebookin kautta tieto kampanjasta on jo levinnyt koko Suomeen.

– Nalle-kampanja on onnistunut yli odotusten ja nyt meidän täytyy miettiä miten me ehditään kaikki nämä pehmolelut kunnostaa ja pestä, naurahtaa Mika Orkola. On kiva nähdä, että ihmiset aktivoituvat hyvän asian puolesta iloitsee puolestaan ensihoitaja Jukka Rosnell.

Idea on levinnyt sosiaalisen median kautta ympäri Suomen ja miesten vahva veikkaus on, että vastaavanlainen kampanja nähdään ensi vuonna 112 –päivänä eri puolilla Suomea.

Montako nallea sitten kertyy?

– Aamulla olisin sanonut vähän toista, mutta nyt kun nään tuon määrän niin eihän tuhat taida piisata niin sanotaan, että tuhat.

– Mikalla on vähän varovainen arvio, pelkästään keskuspaloasemalle kertynee 1500 pehmoeläintä, kun mukaan lasketaan vielä Forssan ja Riihimäen toimialueet niin kyllä se pariintuhanteen menee.

Pasi Punkari

Yle Häme