OECD Suomen tilanteesta: Eläkeikä ylös ja kuntia yhteen

OECD:n Suomea koskevassa maaraportissa annetaan suosituksia, mitä Suomen kannattaisi tehdä, jotta tulevaisuus olisi valoisa. Suosituksia ropisee niin liittyen eläkeikään, kuntarakenteeseen kuin asuntolainoihin.

talous
Hoitaja saattaa vanhusta.
Yle

Suomen pitäisi nostaa eläkeiän alarajaa asteittain, lopettaa osa-aikaeläkkeiden myöntäminen ja tukea iäkkäämpien työntekijöiden jaksamista työelämässä, sanoo taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD.

OECD:n suositukset sisältyvät keskiviikkona julkistettuun raporttiin Suomen tilanteesta.

Väestön ikääntymisestä selviämisen lisäksi OECD antaa listan muitakin suosituksia, miten Suomen kannattaisi toimia nykyisessä taloustilanteessa.

OECD:n maaraportissa todetaan, että väestön ikääntymisestä aiheutuvat kasvavat kustannukset ja kasvava julkinen velka vaativat keskipitkän aikavälin sopeuttamista, mikä onnistuu enimmäkseen rakenteellisten uudistusten avulla.

Suomen kuntakentästä OECD toteaa, että kuntia pitäisi edelleen yhdistää tai niiden velvollisuuksia vähentää. Lisäksi kuntien verotulojen painopistettä pitäisi siirtää kohti kiinteistöveroa ja riippuvuutta yritysten tuomista verotuloista vähentää.

OECD kehottaa myös kiinnittämään huomiota talouden tasapainon riskeihin. Tähän liittyen esimerkiksi kotitalouksien lainojen määrää pitää tarkkailla, jotta lainataakka ei kasva kestämättömälle tasolle.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus