WinCapitan johtohahmoa kuultiin käräjillä Kuopiossa

WinCapitan toimintaa käsitellään yhä tiiviisti oikeudessa. Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli tiistaina paikalla klubin johtajana pidetty Hannu Kailajärvi.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Sijoitusklubi WinCapitan oikeusjuttu jatkuu edelleen Kuopiossa. Pohjois-Savon käräjäoikeus kuuli tiistaina klubin johtohahmoa Hannu Kailajärveä. Oikeudessa on selvitetty WinCapitan ns. alkurikosta eli perustuiko klubin toiminta rikolliseen tarkoitukseen ja toimintaan.

Kailajärvi kieltäytyi aluksi lausumasta oikeudessa mitään, sillä hän olisi halunnut tulla kuulluksi videoyhteydellä. Käräjäoikeus istuu juttua nyt poikkeuksellisesti Kuopion valtuusto-virastotalolla eikä videoyhteys ollut mahdollinen.

Hannu Kailajärvi paheksui kuljettamistaan Kuopioon ja eristykseen joutumistaan. Oikeus päätti kuitenkin, että syyttäjä voi esittää esitutkintamateriaalia ja Kailajärven kuulusteluvastauksia WinCapitan esitutkinnassa.      

Oikeudenkäynnin edetessä Kailajärvi suostui kertomaan omasta toiminnastaan WinCapitassa ja klubin toimintaperiaatteista. Kailajärvi luonnehti tiistaisen oikeudenkäynnin luonnetta itselleen aluksi epäselväksi.

Käräjätuomari selvitti Kailajärvelle oikeudenkäyntiä, jonka jälkeen vankilasta kuultavaksi tuotu Kailajärvi ilmoitti vastaavansa syyttäjän kysymyksiin.

"WinCapita ei ollut pyramidihuijaus"

Tummassa puvussa ollut WinCapitan johtohahmo Hannu Kailajärvi kertoi iltapäivällä oikeudelle klubin asioista. Kailajärvi valotti muun muassa valuuttakauppaa, tuloutuksia jäsenille ja klubin tilinkäyttöoikeuksia.

Kailajärvi painotti, että WinCapita ei ollut pyramidihuijaus eikä verkostomarkkinointia. WinCapitassa oli mukana runsaasti pohjoissavolaisia jäseniä. Osa sijoittajista sai klubista tuottoa useita satoja tuhansia. Kailajärven kuulemista seurasi oikeudessa pieni yleisö.

Salin lehtereillä oikeudenkäyntiä tarkkaili vajaat 20 henkilöä. Salissa oli paikalla myös ns. alkurikosjutun muutamia pohjoissavolaisia vastaajia sekä avustajia. Avustajia kiinnosti etenkin klubin jäsenten lisenssikauppa.

WinCapitan toiminta päättyi maaliskuussa 2008.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Hannu Kailajärven helmikuussa 2013 viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Rahankeräysrikoksen osalta Kailajärvi on saanut valitusoikeuden korkeimpaan oikeuteen.  

WinCapitaan liittyviä juttuja istutaan Pohjois-Savon käräjäoikeudessa vielä kesäkuuhun asti. Oikeus käsittelee alkurikosjuttujen lisäksi myös rikoshyötyjuttuja.