Aborttia harkitsevia naisia varoitettiin neuvontakeskuksessa: "Sinusta voi tulla pedofiili"

Britanniassa riippumattomia neuvoja lupaavat keskukset varoittivat nyös rintasyöpäriskistä ja hedelmättömyydestä, kun kaksi The Telegraph -lehden toimittajaa tekeytyi raskaaksi ja kertoi harkitsevansa aborttia. Uhkakuvat eivät pidä paikkaansa, sanovat lääkärit.

Ulkomaat
Kuvassa hoitaja tekee naisen vatsalle ultraäänitutkimusta.
YLE / Juha-Pekka Inkinen

Brittilehti The Telegraphin saamien tietojen mukaan Britanniassa annetaan aborttineuvonnan varjolla vääriä tietoja raskauden keskeyttämisen vaikutuksista.

Virallisesta terveydenhoitojärjestelmästä erilliset Crisis Pregnancy Centre -keskukset lupaavat riippumatonta neuvontaa naisille, jotka harkitsevat aborttia.

The Telegraphin toimittajat kävivät keskuksissa kertomatta olevansa toimittajia ja saivat muun muassa varoituksen, jonka mukaan abortti lisää rintasyöpäriskiä ja aiheuttaa keskenmenon neljänneksessä seuraavista raskauksista, ellei sitten suorastaan pysyvää hedelmättömyyttä.

Hämmästyttävin väite oli, että abortin tehnyt nainen saattaa ryhtyä käyttämään lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Keskuksen työntekijän mukaan riski ei ole suuri, mutta siitä on tilastollista näyttöä. Tehdessään abortin nainen toimii äidinvaistoa vastaan ja rikkoo lapsia turvaavat luonnolliset rajat, työntekijä perusteli.

Lääkärien mukaan abortin aiheuttama hedelmättömyyden riski on erittäin pieni eivätkä muut väitteet pidä lainkaan paikkaansa.

Laki ei vaadi pysymään totuudessa

Britanniassa on yli sata CPC:n neuvontapistettä. Ne lupaavat koulutettujen asiantuntijoiden riippumattomia neuvoja raskaana oleville naisille.

Keskukset eivät ole osa virallista terveydenhoitojärjestelmää, joten niillä ei ole lain määräämää velvoitetta pysyä totuudessa. Monilla arvellaan olevan yhteyksiä uskonnollisiin ryhmiin ja esikuvia Yhdysvalloissa.

Abortin vastaisissa kampanjoissa on painotettu riippumattomien neuvontapisteiden merkitystä sen sijaan, että neuvontaa antavat valtion rahoittamat järjestöt, jotka myös vastaavat aborteista.

British Pregnancy Advisory Service on näistä järjestöistä suurin. Sen johtaja vaatii CPC:tä kertomaan avoimesti, mikä se on ja mihin se uskoo. The Telegraph ei saanut CPC:ltä vastauksia kysymyksiin, jotka se esitti salaa nauhoittamiensa keskustelujen jälkeen.