Tankosurrauskiistassa ei vieläkään sopua

Satamaoperaattorit ja AKT hakivat kiistaan ratkaisua viime keväästä lähtien ilman tulosta. Kyse on siitä, kuka saa kiinnittää ja irrottaa kontteja laivan kannella.

Kotimaa
Mussalon satama Kotkassa
YLE / Raine Martikainen

Ahtaajia edustava AKT ja Satamaoperaattorit eivät ole vieläkään päässeet sopuun konttien kiinnityksestä syntyneessä kiistassa. Niin sanotussa tankosurrauksessa on kyse konttien kiinnittämisestä ja irrottamisesta laivan kannella. Ahtaajien mielestä työ kuuluu heille, vaikka perinteisesti työn ovat hoitaneet merimiehet. Kiista kärjistyi vuosi sitten, kun satamaoperaattori Stevecon ahtaajat järjestivät muutaman tunnin mittaisen työnseisauksen Kotkassa.

Kiistaa yritettiin sovitella työntekijöiden ja työnantajan yhteisessä työryhmässä lähes vuoden ajan, mutta tuloksetta. Neuvotteluissa oli mukana myös valtakunnansovittelija.

AKT:n sopimussihteerin Juha Anttilan mukaan liitto pohtii nyt jatkotoimia. Hän pitää mahdollisena, että yhteyttä voidaan ottaa myös Suomen Varustamoihin.

Ahtaajille kyse on työllisyyden kannalta tärkeästä asiasta. Juha Anttila laskee, että runsaan viiden vuoden aikana Suomessa on kadonnut noin 800 vakituista ahtaajan työpaikkaa.

Satamaoperaattorit ei halunnut kommentoida tilannetta.