Moni puolue säästää eurovaalikisassa, PS tuplaa budjetin

Puolueiden eurovaalibudjettien suuruus alkaa olla tiedossa. Perussuomalaiset nostaa panostustaan roimasti. Sen sijaan kokoomus, keskusta ja vihreät puolittavat kampanjabudjetin edellisvaaleista.

talous
infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Puolueet vielä haalivat valovoimaisia ehdokkaita riveihinsä toukokuun europarlamenttivaalien listoille. Puoluetoimistoissa on kuitenkin jo laskettu, paljonko emopuolueella on antaa rahaa kampanjoihin.

Eduskuntapuolueista melkein puolet karsii kampanjabudjettiaan edellisistä vuoden 2009 vaaleista. Vihreät ja kokoomus pienentävät budjettinsa puoleen. Tosin kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo, että varainhankinnan onnistuessa budjettia voidaan nostaakin.

Tiukin kulukarsinta on edessä keskustalla. Viisi vuotta sitten keskusta käytti kampanjointiin noin 800 000 euroa, nyt tarkoitus on panna 300 000 euroa.

Uutta on myös se, että keskusta aikoo ensi kertaa hoitaa kampanjoinnin kotikutoisin voimin eikä mainostoimistoa käytetä. Puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan kampanjoihin syydetty raha ei välttämättä tuo näy vaalituloksessa.

– Olen huomannut monista viime aikojen vaaleista, että käytetyn rahamäärän ja vaalituloksen välinen yhteys on suorastaan olematon.

Eduskuntapuolueista neljä pitää kampanjabudjetin samana kuin viisi vuotta sitten. Puolen miljoonan satsaukseen ovat valmistautuneet niin sosialidemokraatit kuin ruotsalainen kansanpuoluekin.

Puoluesihteereille soitettaessa yleinen henki tuntui olevan se, että vaalibudjeteista haluttiin antaa maltillinen kuva, jos ei peräti vähätellä.

RKP:n puoluesihteeri Johan Johansson oli huolissaan siitä, että budjettivertailuun otetaan kaikilta samat luvut, ettei heidän lukunsa näyttäisi virheellisesti muita suuremmilta.

Puolue on pieni, mutta taustavoimat varakkaat.

Vasemmistoliitto kuvasi 330 000 euron budjettiaan "tiukilla menemiseksi". Vihreät, jolla on pienin budjetti, 110 000 euroa, uskoo tasavahvojen ehdokkaiden korvaavan sen, että puolueella on edelliskertaa vähemmän rahaa käytössään.

Yksi ei kursaile

Mutta yksi on joukossa sellainen, joka ei budjetissaan kainostele. Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka ilmoittaa vähintään kaksinkertaistavansa vaalikampanjointiin käytettävät rahat.

Perussuomalaisten perusteet komealle vaalibudjetille ovat hiukan toisenlaiset kuin muilla.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan kampanjatuki on tärkeää toki ehdokkaille, mutta heidän puolueessaan se on erityisen tärkeä kenttäjärjestöjen motivoinnin kohottamiseksi.

– Meillä kenttäjärjestöt ovat sitä mieltä, että koko EU on melkein paholaisen keksintö.

Pelkillä puolueen rahoilla Brysseliin ei ponnisteta, vaan ehdokkaiden oma varainkeruu käy kiivaana koko kevään.