Räsänen: Kouvolassa oli suuronnettomuuden vaara

Kuudensadan oppilaan koulun palo oli niin uhkaava, että onnettomuustutkintakeskus on päättänyt aloittaa tutkinnan. Vuonna 1963 rakennetussa koulussa ei ole automaattista paloilmoitinjärjestelmää

Kotimaa

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan Kouvolan yhteiskoulun tulipalossa oli ainekset suuronnettomuuteen.

– Kyseessä oli suuronnettomuuden vaaratilanne, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Räsänen pitää koululla tehtyjä poistumisharjoituksia tärkeässä osassa siinä, että pahemmalta vältyttiin. Räsänen kiittää opettajia, oppilaita, pelastushenkilökuntaa ja muita onnettomuudessa mukana olleita hyvästä toiminnasta.

Koulurakennuksissa tehtävien palotarkastusten määrän ja tiheyden määrittelee alueellinen pelastuslaitos rakennuksen valvontasuunnitelmassa. Kouvolan yhteiskoulussa oli tehty palotarkastukset viimeksi viime vuoden lokakuussa ja marraskuussa.

– Hyvää tässä on ollut se, että koulu sijaitsee aika keskustassa Kouvolassa ja ensimmäinen yksikkö on ollut paikalla alle neljässä minuutissa siitä kun on saanut hälytyksen, sanoo pelastusylitarkastaja Taito Vainio sisäministeriön pelastusosastolta.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii

Onnettomuustutkintakeskus on saapunut Kouvolaan tutkimaan palon syytä. Tutkimukset aloitetaan heti, kun mahdollista.

– Kyllä me se koulun tulipalo aiotaan tutkia, eli ollaan tässä tutkintaryhmää kokoamassa ja tutkinta saadaan pian käyntiin. Olemme sieltä saaneet jo tapahtumapaikalta tietoja, kertoo johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Tutkinnasta voi seurata ohjeistuksia kouluille paloturvallisuudesta.

– Onneksi merkittäviä henkilövahinkoja ei aiheutunut, mutta joka tapauksessa tämä on sellainen tapaus, että kannattaa selvittää mitä kaikkea siellä on tapahtunut ja mitä se merkitsee muiden koulujen kannalta. Uskoisin, että koulumaailmaa tämä kiinnostaa ja koululaisten vanhempia ja koululaisia itseäkin, Valonen toteaa.

Koulussa ei paloilmoitinjärjestelmää

Tulipalossa pahoin tuhoutunut Kouvolan yhteiskoulu on melko tyypillinen suomalainen vanhahko koulurakennus. Vuonna 1963 rakennetussa koulussa ei ole automaattista paloilmoitinjärjestelmää, koska niitä ei vaadita vanhoihin koulurakennuksiin.

- Tuon ikäluokan rakennuksissa ei ole ollut kovin yleistä vielä, että paloilmoitinjärjestelmää niissä olisi, eikä niitä jälkikäteenkään ole niihin asennettu eikä säädösten mukaan taida tarvita ollakaan, kertoo pelastusylitarkastaja Taito Vainio.

Pelastuslaitoksen mukaan sammutustöitä on vaikeuttanut se, että rakennuksessa ei ole erillisiä palo-osastoja.