1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Jari Sarasvuo yllytti Seinäjoella kansalaistottelemattomuuteen

Tv-persoona ja yrittäjä Jari Sarasvuo harjoitti tiistaina Seinäjoella lanseeraamaansa käsitettä "huomiotalous". Hän järjesti näyttävän tempauksen paikallisella ABC-huoltamolla, jossa oli paikalla arviolta toistasataa kuulijaa. Sarasvuon mukaan Helsingissä on turha yrittää muuttaa mitään.

ilmiöt
Ilmapallot juhlistivat Jari Sarasvuon Seinäjoen visiittiä.
Ilmapallot juhlistivat Jari Sarasvuon Seinäjoen visiittiä.Anne Rahjola / Yle

Tv-ohjelmaa Nelosella luotsaava Jari Sarasvuo kampanjoi tiistaina Seinäjoella oman Karmaryhmänsä puolesta. Sarasvuo järjesti avoimen tiedotustilaisuuden iltapäivällä kello 15 paikallisella ABC-huoltamolla, jonne olikin saapunut median lisäksi mittava joukko uteliaita eteläpohjalaisia.

Sarasvuon esiintymistä ennen sävelistä huolehti paikalla ollut hanuristi. Ehkä siksi yleisöä ei tuntunut haittaavan puhujan saapuminen paikalle vartin myöhässä.

Huoltamolle olivat saapuneet muun muassa seinäjokelainen eläkeläinen ja päihdehuollon osaaja Olli Alho sekä jalasjärveläinen Riitta Lappalainen. Molemmat olivat tulleet paikalle etupäässä uteliaisuudesta.

Lappalaista kiinnosti etenkin Sarasvuon visio. – Ihan uteliaisuuttani tulin. Haluaisin tietää, mihin hän pyrkii puheillaan ja mitä markkinoi. Se kiinnostaa.

Mutta mikä tuo Sarasvuon markkinoima Karmaryhmä sitten oikein oli?

Sarasvuo itse sanoi uskovansa ihmisen omaan inspiraatioon, vertaistukeen ja tavallisen ihmisen hyviin töihin. Hyvinä arkisina esimerkkeinä hän esitteli Jarin, joka puhui Olkkaritoiminnasta ja Rytmikorjaamon talkoolaisen Kristan. Juuri tällaista omatoimisuutta ja vertaistukea Suomi Sarasvuon mukaan tarvitsee.

Moni hyvä lähtee maakunnista

Sarasvuon mukaan moni hyvä asia on lähtenyt Pohjanmaalta ja ylipäätään maakunnista, Helsingissä muutoksesta on turha puhua.

Hän yllytti kuulijoita myös eräänlaiseen kansalaistottelemattomuuteen.

– Meillä uskotaan liikaa akateemisuuteen, Sarasvuo todisti.

Tapansa mukaan kritiikki osui päättäjiin ja niin sanottuun viralliseen Suomeen, jonka toimiin Sarasvuo on usein pettynyt.

Kapuloita Sarasvuon rattaisiin yritti pistää eteläpohjalainen elokuvaohjaaja Harri J. Rantala, jonka mielestä Sarasvuo ei tuntenut pohjalaisuutta eikä ollut liikkeellä puhtain motiivein. Sarasvuo ei kritiikkiä niellyt, vaan siirtyi muihin puheenvuoroihin.

Esiintymisensä lopuksi Sarasvuo käytti esimerkkinä itseään:

– Muutama vuosi sitten menetin paljon. Kaikki meni päin helvettiä. Rupesin tekemään työtä tärkeilyn, laskelmoinnin ja pelkäämisen lopettamiseksi. En ole kauhean pitkällä, mutta ensi metrit ovat muuttaneet monen suhtautumista itseeni. Kaikki paska lähtee siitä, kun pelkää eikä sen takia uskalla rakastaa.

Lopuksi Sarasvuo halaili ihailijoitaan.

Lue seuraavaksi