1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Juuri nyt: "Oikeus tukeen ei toteudu" – seuraa Ylen live-chattia erityisopetuksen ongelmista ja äänestä

Yle Uutisten suorassa chatissa asiantuntijat pureutuvat erityisopetuksen kiistakysymyksiin. Saako erityislapsen leiman liian kevyesti? Jääkö erityistuki liian usein pelkäksi sanahelinäksi? Seuraa keskustelua klo 14.15 alkaen ja vaikuta äänestämällä.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Erityisopetuksen ympärillä käydään kiivasta keskustelua niin sen tarpeesta kuin toteutustavoistakin. Suomessa on poikkeuksellisen paljon erityisopetuksessa olevia koululaisia. Enemmän kuin joka kymmenes peruskoululaisista on jonkinlaisen erityisopetuksen piirissä. Määrä on ollut jatkuvassa nousussa jo lähes 20 vuotta.

Miksi erityisoppilaita on niin paljon? Onko erityislapsen määritelmä selkeä? Miksi niin monet vanhemmat joutuvat taistelemaan joko saadakseen lapselleen tukea tai irti "erityisen" leimasta? Miksi opettajakunta pitää vuonna 2010 voimaanastunuttta lakimuutosta oppilaalle annettavasta tuesta epäonnistuneena? Mitä erityisopetukselle tulisi tehdä?

Live-chatissa osallistujina ovat Opettajien ammattijärjestö OAJ:n Jaakko Salo, erityislapsen vanhempi Janet Grundström ja erityispedagokiikan professori Timo Saloviita Jyväskylän yliopistosta. Chat alkaa klo 14.15. Keskustelun toimittaa Jaana Siljamäki.

**OHJE: **Yleisö voi äänestää erityisopetuksen tasosta chatin alapuolella. Kysymyksiä keskustelijoille voi jättää vihreästä Kirjoita uusi kommentti -painikkeesta äänestyksen alta. Kysymykset moderoidaan etukäteen.

Chat on päättynyt. Kysymyksiä ei voi enää jättää.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.