1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalaismiehen natsiaikainen taideaarre tiedettyä suurempi

81-vuotiaan Cornelius Gurlittin toisesta kodista löydettiin 60 uutta, huippuarvokasta taideteosta.

Ulkomaat
Cornelius Gurlittin talo
Cornelius Gurlittin talo Salzburgissa.Epa / Barbara Gindl

Saksalaisen Cornelius Gurlittin Itävallan-kodista on löytynyt noin 60 uutta taideteosta, joiden joukossa on Claude Monet'n ja Pablo Picasson tauluja. Teokset löydettiin 81-vuotiaan Gurlittin Salzburgissa sijaitsevasta talosta.

Gurlittin tiedottajan mukaan alustavissa tutkimuksissa ei ole löytynyt viitteitä siitä, että taulujen joukossa olisi natsien juutalaisilta varastamia töitä. Teosten tutkimista oli pyytänyt Gurlitt itse, koska hän halusi selvittää, onko töiden joukossa mahdollisesti varastettua taidetta.

Salzburgista löydettyjen taulujen hinnasta ei annettu arviota, mutta ne on varkauksien välttämiseksi varastoitu turvalliseen paikkaan. Veronkierrosta ja kavalluksista epäillyn Gurlittin toimia tutkiva syyttäjänvirasto ilmoitti panneensa Salzburgin-löydön merkille.

Gurlittin tapaus nousi otsikoihin viime marraskuussa, kun tutkijat kertoivat löytäneensä tämän Münchenin-kodista yli 1 400 arvotaideteosta. Taulujen joukossa oli muun muassa Henri Matissen ja Marc Chagallin töitä, ja kokoelman arvoksi arvioitiin yli miljardi euroa. Tauluja tutkineiden asiantuntijoiden mukaan 1 400 taulusta noin 590 saattaa olla juutalaisilta varastettuja.

Gurlittin isä oli natsihallinnon aikana elänyt taidevälittäjä Hildebrand Gurlitt, joka myi 1930- ja 1940-luvulla natsien juutalaisilta takavarikoimia ja ryöstämiä taideteoksia eteenpäin. Osan tauluista hän piti itsellään.

Saksalaislehti Bild kertoi marraskuussa, että jättimäisen taidetakavarikon tauluista osa oli ostettu pilkkahintaan natsi-Saksan propagandaministeriltä Joseph Goebbelsin ministeriöltä. Lehden mukaan ministeriö myi 200 taulua Hildebrand Gurlittille 4 000:lla Sveitsin frangilla eli noin 3 250 eurolla vuonna 1940.

Tammikuussa saksalaisviranomaiset sanoivat haluavansa palauttaa natsien varastamaa taidetta oikeille omistajilleen entistä tehostetummin. Cornelius Gurlittin asianajaja kertoi tammikuussa tiedotusvälineille käyvänsä yksittäisten perheiden kanssa neuvotteluja "reilun ja oikeudenmukaisen ratkaisun" löytämiseksi. Vielä viime marraskuussa hän ilmoitti, ettei aio luopua tauluista vapaaehtoisesti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi