1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rikhard III:n silmien väri selvitetään – tutkijat kartoittavat geeniperimän

Rikhard III oli viimeinen Yorkin sukuun kuulunut kuningas. Hän kaatui ruusujen sotana tunnetun sisällissodan viimeisessä suuressa taistelussa Bosworthissa lähellä Leicesteria vuonna 1485.

Rikhard III Kuva: National Portrait Gallery

Englantia 1400-luvulla hallinneen Rikhard III:n geeniperimä aiotaan kartoittaa. Tutkijat uskovat saavansa selville kuninkaan silmien ja hiusten värin ja tietoa hänen esi-isistään. Rikhard III tunnetaan Shakespearen kyttyräselkäisenä antisankarina, ja geenikartta saattaa paljastaa myös jotain hänen mahdollisista vaivoistaan.

Kuninkaan pääkallo ja selkäranka löytyivät parkkipaikan alta Leicesterin kaupungista vuonna 2012. Niiden perusteella hän kärsi skolioosista eli selkärangan kieroutumasta.

Geenikarttaprojektia johtava Turi King Leicesterin yliopistosta uskoo, että Rikhard III:n geenit "eivät anna meille tietoa vain hänestä itsestään, vaan lietsovat myös keskustelua, miten DNA:mme antaa tietoa identiteetistämme, menneisyydestämme ja tulevaisuudestamme".

Tutkijat aikovat kartoittaa myös kuningas Rikhard III:n elävän jälkeläisen Michael Ibsenin geenit. Rikhard III oli viimeinen Yorkin sukuun kuulunut kuningas. Hän kaatui ruusujen sotana tunnetun sisällissodan viimeisessä suuressa taistelussa Bosworthissa lähellä Leicesteria vuonna 1485. Hänen kuolemaansa päättyi ruusujen sota, ja Tudorin suku nousi valtaistuimelle.

Shakespeare kirjoitti satakunta vuotta Rikhard III:n kuoleman jälkeen hänestä näytelmän, jossa kyttyräselkäinen Rikhard roikuttaa kuihtunutta käsivarttaan ja hautoo Toweriin suljettujen pienten veljenpoikiensa murhaa päästäkseen valtaistuimelle.