1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lehdistönvapaus-indeksi: Suomi kärjessä – USA putosi

Vuosi 2013 oli lehdistön vapauden kannalta mielenkiintoinen vuosi. Tietovuodot ja maiden suhtautuminen niihin vaikutti myös Toimittajat ilman rajoja -järjestön tekemään Lehdistönvapaus-indeksiin.

Kotimaan uutiset
Mielenosoittajia kyltteineen.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön edustajat osoittivat mieltään sananvapauden puolesta Sotshin olympiakisojen aikana Venäjän suurlähetystön edustalla Berliinissä 4. helmikuuta.Britta Pedersen / EPA

Kansainvälinen toimittajajärjestö Toimittajat ilman rajoja (RSF) (siirryt toiseen palveluun)on julkistanut vuosittaisen raporttinsa maailman maiden lehdistönvapaudesta. Raportissa on tutkittu 180 maan olot. Kärkeen sijoittui Suomi.

Suomi on yhdessä Norjan ja Hollannin kanssa ollut Lehdistönvapausindeksin kärjessä jo vuodesta 2008 lähtien. RSF:n mukaan Suomessa lehdistön toimintavapaudella on vahva laillinen perusta, joka saa tukea aidosta kulttuurin ja yksilönvapaudesta.

RSF pitää hieman huolestuttavana, että tiedonvälityksen omistus on Suomessa hyvin keskittynyttä, mutta tästä huolimatta media on hyvin moniarvoista. Kunnianloukkaus on Suomessa rikos, mutta säädöstä ei käytetä väärin, ja toimittajien vankilatuomiot ovat Suomessa äärimmäisen harvinaisia. RSF mainitsee raportissaan myös Julkisen sanan neuvoston.

Vuosi 2013 oli lehdostönvapauden osalta kiivaan keskustelun aikaa, mikä näkyy raportissa varsinkin Yhdysvaltain osalta. Yhdysvallat on pyrkinyt tukahduttamaan mm. tietovuotajat Bradley Manningin ja Edward Snowdenin. Puhetta on myös ollut, että USA:n viranomaiset ovat salakuunnelleet uutistoimisto AP:n puhelimia.

Yhdysvallat putosi lehdistönvapausindeksissä 13 sijaa ja on nyt sijalla 46, Romanian ja Haitin välissä. Britannian sijoitusta ( -3) pudotti maan jyrkkä suhtautuminen Guardian-lehteen, joka on kertonut tietovuotajien tietoja.

EU-maista pohjimmaisia ovat Bulgaria ja Kreikka, sen sijaan Italian tilanne osoitti kohenemisen merkkejä.

Puhjenneet aseelliset konfliktit heikentävät lehdistön oloja välittömästi. Malin sijoitus putosi 22:lla pykälällä (122.) ja Keski-Afrikan tasavallan peräti 43 (109.).

Toimittajille vaikeimmat maat ovat järjestön mukaan Eritrea, Pohjois-Korea ja Turkmenistan, joita järjestö kutsuu uutisten ja informaation mustiksi aukoiksi ja jatkuvaksi helvetiksi näissä maissa asuville toimittajille.

Myös suurvalta Kiina on yksi maailman eniten toimittajien työtä haittaavista maista, sen sijoitus oli 175. Kiina jatkaa sensuuria ja toisinajattelevien toimittajien ja bloginpitäjien vangitsemisia, järjestö moittii.

Venäjäkin oli yksi pohjimmaisia, sijoitukseltaan 148. RSF moittii Venäjää, joka rajoittaa kovalla kädellä vapaata tiedonvälitystä

Myönteisiin uutisiin kuuluu lehdostönvapauden kasvu eräissä Latinalaisen Amerikan maissa. Tilanne on selvästi parantunut Panamassa, Ecuadorissa, Boliviassa ja Dominikaanisessa tasavallassa, RSF kertoo raportissaan.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi