Soini kiristäisi kunnista, terveydestä, opetuksesta ja kehitysavusta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on valmis kiristämään julkisen puolen menoista 1,5-2 miljardia euroa. Hänen mukaansa säästöjä löytyy muun muassa kunta- ja soteuudistuksesta.

Aamu-tv
Timo Soini.
Amerikan matkaltaan kotiutunut oppositiojohtaja kertoi Aamu-tv:ssä muun muassa sen, miksi hän niin kovin kantaa huolta Jutta Urpilaisen puolesta.

Perussuomalaiset ovat valmiita säästämään valtion talouden isoista momenteista. Niissä on puheenjohtaja Timo Soinin mukaan eniten mahdollisuuksia.

Kaikkiaan hänen leikkaus- tai säästölistansa loppusumma liikkuisi noin 1,5-2 miljardin kohdalla. Leikkauslista tai verojen korotukset eivät ole yhä suuria kuin hallitus esittää, koska Soinin mukaa se leikkaisi kysynnän kokonaan.

– Tuokin on tuskan ja vaivan takana saada kasaan.

Aamu-tv:n vieraana ollut Soini listasi omat säästökohteensa, mutta liian nopea leikkausaikataulun ei hänen mielestään pitäisi olla.

– Sitä pitää ottaa vähän joka puolelta. Perussuomalaiset ovat esittäneet, että kehitysapu olisi yksi, ja sitten tietysti nämä isot momentit.

Soinin mukaan näitä isoja momentteja ovat sosiaali- ja terveys ja opetusala. Niissä on eniten rahaa.

– Niihin on tavalla tai toisella koskettava.

Lisäksi Soini on sitä mieltä, että kunta- ja sote-uudistus tarvitaan. Hänen mukaansa sieltä löytyisi suuria säästöjä. Esimerkiksi kunnille luvattua viiden vuoden irtisanomissuojaa Soini pitää mielettömänä.

– Jos menee kunnat yhteen, esimerkiksi neljä, niin ei siellä tarvita neljää koulutoimenjohtajaa.

Soteuudistuksessa Soini satsaisi erityisesti perusterveydenhuoltoon. Se auttaisi muun muassa siinä, että näin voitaisiin karsia erikoissairaanhoidon kuluja.

"Ei voi sitoa tulevan hallituksen käsiä"

Soini otti kantaa myös siihen, kuinka hallituksen pitäisi jaksottaa tai olla jaksottamatta säästöjä.

– Jokainen hallitus on vastuussa siitä, että se antaa budjettiesitykset ja kehysriihet, mutta ei se voi sitoa seuraavan hallituksen ja eduskunnan käsiä, Soini huomautti säästämisen jaksottamisesta.