1. yle.fi
  2. Uutiset

Toyota kutsuu pari miljoonaa Priusta korjattavaksi ohjelmistovian vuoksi

Japanilaisen autonvalmistajan maailmanlaajuiset korjauskutsut jatkuvat. Tällä kertaa kyse on hybridijärjestelmän bugista, joka vaivaa Suomessa yli tuhatta Toyotaa.

Kotimaan uutiset

Lähes kahdessa miljoonassa Toyotan Prius-hybridissä piilee ohjelmistovika, joka saattaa johtaa vauhdin äkilliseen hidastumiseen ja jopa auton pysähtymiseen. Toyota kertoi keskiviikkona, että korjattavaksi kutsutaan 1,9 miljoonaa Priusta maailmanlaajuisesti.

– Pahimmassa tapauksessa auto saattaa pysähtyä kesken ajon. Se on turvallisuusriski, jonka vuoksi päätimme korjauskutsusta, totesi yhtiön edustaja AFP:lle.

Suomessa ohjelmistopäivitykseen kutsutaan 1 231 Priusta. Korjaus on asiakkaille maksuton, kertoo Toyota Auto Finland.

Euroopassa ohjelmistovika vaivaa yhteensä 130 000:ta autoa. Japanissa päivitettävää löytyy lähes miljoonasta autosta ja Pohjois-Amerikassakin yli 710 000:sta.

Korjattavaksi kutsutaan Priuksia, jotka on valmistettu vuoden 2009 maaliskuun ja vuoden 2014 helmikuun välisenä aikana.

Toyotan mukaan ongelmia on toistaiseksi ilmennyt yli 400 Priuksessa eri puolilla maailmaa. Yhtään onnettomuutta ei ole tiettävästi sattunut.

Ongelma liittyy ohjelmistoon, joka vastaa hybridijärjestelmän hallinnasta. Bugi saattaa vahingoittaa transistoreita, mikä voi vauhdin hidastumisen lisäksi johtaa mittariston varoitusvalojen häiriöihin.

Toyota on aiemminkin joutunut korjaamaan läjäpäin autoja. Vuonna 2009 japanilaisvalmistaja kertoi mm. kaasupoljin- ja jarruvioista, jotka koskivat yli 14:ää miljoonaa autoa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi