Finnair pyysi ilmaiseksi töihin – yhtiö pitää iloisena ennätyskokeiluna

Finnair pyytää työntekijöitään tulemaan ilmaiseksi töihin opastamaan hiihtolomaruuhkissa tuskailevia matkustajia. Apua tarvitaan muutamina päivinä muutaman tunnin ajan. Samaan aikaan yhtiön johto on saanut uuden kannustinohjelman.

Kotimaa
Finnairin koneita lentokentällä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Finnair on pyytänyt työntekijöitään vapaaehtoisiksi oppaiksi pahimpien hiihtolomaruuhkien ajaksi. Muutamien tuntien opastamisesta ei makseta palkkaa.

Tarkoituksena on saada lisäkäsiä opastamaan asiakkaita pahimpien hiihtolomaruuhkien ajaksi, kun yhtiöllä on ennätysmäärä matkustajia lähdössä liikkeelle.

Finnairin Ground customers service -yksikön johtaja Johanna Bagge perustelee avunpyyntöä sillä, että monet hiihtolomamatkalaiset tarvitsevat apua esimerkiksi automaattien käytössä.

– Kyse on matkustajaennätykseen mukaantulemisesta ja matkustajien ohjaamisesta, ei muusta.

Hänen mielestään kyseessä on pikemminkin ilouutinen siitä, että yhtiöllä on ennätysmäärä matkustajia.

– Minusta on hienoa, että näin iso määrä matkustajia on valinnut meidät yhtiökseen. Tämä on minun mielestäni positiivinen asia, kertoo Johanna Bagge.

Bagge vakuuttaa, että tässä on kyse täysin vapaaehtoisesta toiminnasta, eikä kenenkään tarvitse perustella miksi tulee tai ei tule.

Samalla Bagge muistuttaa, että yhtiö on resursoinut virkailijoita hiihtoloman mukaisesti, mutta esimerkiksi tietyistä tiloista, esimerkiksi tiskeistä on pulaa.

Finnairin viestinnästä tähdennetään, että yhtiön työntekijät voivat halutessaan vaihtaa omat tehtävänsä asiakaspalvelutehtäviin ruuhkahuippupäivinä.

Ylimääräistä palkkaa, lisätyökorvausta tai ylityökorvausta opastustöistä ei kuitenkaan makseta, selvittää Bagge Finnairin sisäisellä keskustelupalstalla asiasta ensimmäisenä kertoneen Kansan Uutisten mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tuhansia matkustajia tunnissa

Kansan Uutisten mukaan kutsu vapaaehtoistöihin on nostanut myrskyn yhtiön sisäisellä keskustelupalstalla.

Bagge ei halua kertoa, kuinka moni työntekijä tai kuinka moni yhtiön johtoon kuuluva on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi oppaaksi.

– Se on sisäistä tietoa, sanoo itse vapaaehtoiseksi ilmoittautunut Bagge.

Samasta syystä hän ei halua kertoa, kuinka moni työntekijä on kysellyt lisätietoa vapaaehtoistyöstä.

Finnairin laskelmien mukaan pahimpina ruuhkahetkinä yhtiöllä on jopa tuhansia matkustajia, päivässä jopa 32 000.

Yhtiön johdolle on sorvattu uusi kannustinohjelma. Sen mukaan noin 50 yhtiön avainhenkilöä voi ansaita yhtiön osakkeita, jos hallituksen asettamat tavoitteet toteutuvat.

Osakkeina luovutettujen kannustimien arvo voi kokonaisuudessaan olla noin kolme miljoonaa euroa.