Hyppää sisältöön

3d-tulostimella terveyttä – miten kudosteknologia haastaa perinteisen lääketieteen?

Perinteisesti fyysisiä sairauksia on hoidettu pääasiassa lääkkeillä ja kirurgisin toimenpitein. Kudosteknologian kehittyessä potilaan vaurioitunut kudos voidaan korvata laboratoriossa tuotetulla terveellä kudoksella. Mitä ajattelet uuden lääketieteen mahdollisuuksista? Haastaako uusi teknologia perinteisen lääketieteen? Miten keinokudosteknologiasta saataisiin Suomeen kilpailukykyinen teollisuudenala?

Tampereen yliopiston solubiologian professori ja lääkäri Timo Ylikomi on tutkinut jo 15 vuoden ajan kudosteknologiaa ja ihmissolujen käyttöä turvallisuustestauksessa.

– Kohteena voivat olla kaikki ihmisen kudokset, kuten aivot, sydän, maksa tai suolisto. Koko ihmisen elimistö on siinä tutkimuksen kohteena.

Kudosteknologia on jo auttanut monia ihmisiä. Menetelmällä on hoidettu kymmenien potilaiden luuvaurioita Tampereen yliopiston IBT-yksikössä. (siirryt toiseen palveluun)

Tampereen yliopistossa valmistaudutaan tulostamaan 3d-printterillä kolmiulotteisia, ihmisen normaaleja kudoksia muistuttavia rakenteita.

Ylikomin mielestä keinokudostuotannosta voisi tulla merkittävä teollisuudenala Suomessa.

– Jos pystymme automatisoimaan tuotannon 3d-printteriin, se voi tehdä vaikka sata samanlaista kopiota, mutta myös eri tavalla personoituja tuotteita samalla tehokkuudella ja hinnalla. Tuote on digikoodia, jota voidaan muuttaa potilaan tarpeiden mukaan.

Maailmalla 3d-tulostimilla on printattu jopa sydämen osia ja verisuonia. Käyttökelpoisten elinten tulostaminen on kuitenkin toistaiseksi vain tutkijoiden haaveissa.

.
.