Kunnat pääsivät taloudessaan plussalle

Kuntien yhteenlaskettu tulos koheni viime vuonna edellisvuoden lukemista yli puoli miljardia euroa. Taustalla näkyy verotulojen selvä kasvu.

Kuntien talous oli viime vuonna yhteenlaskettuna 300 miljoonaa euroa plussalla, kertovat Kuntaliiton tilastot. Negatiiviseksi jäi 36 kunnan vuosikate.

Vuoden 2012 lukemista yhteenlaskettu tulos parani noin 600 miljoonaa euroa. Tuloksen koheneminen johtuu toimintakulujen kasvun puolittumisesta ja verotulojen kasvusta ja siitä, että vuosi 2012 oli kuntatalouden huonoin liki 15 vuoteen.

– Tulos on merkittävä. Kunnilta on vaadittu suurta määrätietoisuutta tuloksen aikaansaamiseksi, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Mäki-Lohiluoma pitää tulosta merkittävänä varsinkin sen takia, että valtionosuuksista leikattiin viime vuonna noin 800 miljoonaa euroa.

Samalla kuntajohtaja huomauttaa, että koska vuosi 2012 oli kuntatalouden heikoin vuosiin, niin kuntien talouspaineet eivät ole kadonneet mihinkään.

Mäki-Lohiluoma laskee muun muassa, että kuntien verotulojen kasvu hidastuu ensi vuonna noin 2,1 prosenttiin. Se taas lisää paineita korottaa kuntaveroja.

Verotulot kasvoivat kuntien osalta 6,8 prosenttia vuoden 2012 lukemista. Tämän luvun taustalla ovat verotuksen kertaeristä koottu 400 miljoonaa euroa ja 170 miljoonaa euroa kiinteistöverojen korotuksina.

Tälle vuodelle kuntien tulojen kasvu hidastuu merkittävästi, arvioidaan Kuntaliitosta.

Kunnilla lainaa 15,6 miljardia euroa

Yhteensä kunnilla oli viime vuoden lopussa velkaa noin 15,6 miljardia euroa. Summa kasvoi 13 prosenttia vuoden 2012 lukemista.

Asukasta kohden vähiten lainaa on Pohjois-Karjalassa, 1 813 euroa asukasta kohden ja eniten Keski-Pohjanmaalla, 4 752 euroa asukasta kohti.

Kuntien vuosikate taas ei riittänyt poistoihin kuin muutamassa maakunnassa.

Yhteensä kuntien ja kuntayhtymien vuosikate ylsi viime vuonna 2,7 miljardiin euroon.