"Niin minä mieleni pahoitin" - Mielensäpahoittaja ei näyttämölläkään nöyristele

Mikkelin teatterin näyttelijä Risto Kopperille Tuomas Kyrön teksti on ollut matka oman isän maailmankuvaan. Samalla suhde omaan poikaan lujittuu - Roope Kopperin haitari värittää ensi-iltansa saavassa näytelmässä Mielensäpahoittajan mielenliikkeet.

Kotimaa
Risto Kopperi
Susanna Pekkarinen / Yle

Näyttelijä Risto Kopperi saa pahoittaa mielensä monta kertaa Mikkelin teatterin näyttämöllä tänä keväänä. Keskiviikkona 19.2. ensi-iltansa saavassa Mielensäpahoittajassa yhdistyvät synkkyys, huumori ja itseironia.

– Meidän päähenkilömme pahoittaa mielensä ihan mistä vain. Hän oppii kuitenkin melko pian ajattelemaan asiaa filosofiselta kannalta ja näkee asiat laajemmassa perspektiivissä.

Mielensäpahoittajaa Kopperi kuvailee niin suomalaiseksi mieheksi kuin olla voi. Vaikka mieli välillä pahoittuu, olotilasta tullaan pois ja tartutaan toimeen. Mielensäpahoittaja onkin yksinäinen puurtaja, joka ei ole tottunut tukeutumaan toisiin.

– Tykkää katsoa televisiosta viisitoista kilometriä perinteisellä tavalla ja väliaikalähdöillä Holmenkollenilta. Tekee itse ja pitää sellaisista ihmisistä, jotka tekee eikä kysele. Kun vaimo joutuu hoitokotiin, mies ottaa keittokirjan kouraan ja ilmoittaa, että kuukauden päästä saa tulla kattoon kuka tahansa, että kyllä tää homma hoituu. Hyvin päättäväinen ja määrätietoinen, mutta ymmärtää kuitenkin, ettei tästä tule mitään.

Yksinäisyys ei Mielensäpahoittajan maailmassa ole taakka.

– Päähenkilön sanoin, kahdestaan hiljaisuus ei ole hiljaisuutta, vaan sen odottamista, että toinen sanoisi jotain. Itsekin viihdyn hiljaisuudessa ja yksin. Hiljaa oleminen ei tarkoita yksinäisyyttä, sanoo Kopperi.

Haitarimusiikki on näytelmän ainoa tehoste

Mika Nuojuan ohjaamassa Mielensäpahoittajassa päähenkilön tunteita ryyditetään haitarimusiikilla. Näytelmässä haitaria soittaa Riston poika Roope Kopperi.

– Halusin tähän vanhan ajan iltamatunnelmaa, siksi haitari, kertoo Nuojua.

Hyppääminen Mielensäpahoittajan aamutossuihin on Kopperille ollut ennen kaikkea sukellus oman isän aikakauteen. Samalla Kopperi on miettinyt, miten oma poika näkee hänet isänä.

Näyttämöllä isä ja poika Kopperi on nähty näyttämöllä yhdessä aiemminkin. Nyt haitarimusiikki elää päähenkilön tahdissa – ja tahti voi olla erilainen eri iltoina, sillä samalla näyttämöllä istuva soittaja voi tarttua saman tien näyttelijän muuttuviin mielentiloihin. Muita tehosteita näytelmässä ei olekaan.

– Jo teksti sinänsä avaa isän ja pojan suhdetta. Minulle se on avannut suhdetta omaan poikaani että omaan isääni, mutta se, että tehdään teatteria yhdessä Roopen kanssa, on ihan normitilanne. Tuohon poikaan minä luotan, että sieltä tulee asiat niin kuin pitää, mutta oman tekemisen kanssa on joskus vähän niin ja näin, toteaa Kopperi.

Mielensäpahoittaja on Mikkelin teatterin ohjelmistossa myös syksyllä. Se on suunniteltu myös liikuteltavaksi ja esitettäväksi tilauksen mukaan muuallakin kuin teatterin näyttämöllä.

– Lavasteet mahtuvat Riston peräkärryyn, sanoo ohjaaja Mika Nuojua.