Kotka tyhjentää vastaanottokeskuksen jo tänä vuonna - uusia tiloja etsitään

Kotkan vastaanottokeskuksen tilat Karhulassa aiotaan tyhjentää jo tämän vuoden aikana. Vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat sijoitetaan kaupunkiin hajautetummin.

Kotimaa
Turvapaikanhakija pelaa Kimble-peliä vastaanottokeskuksessa.
YLE

Kotkassa Karhulan vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat sijoitetaan jatkossa hajautetummin. Kaupunki selvittää tällä hetkellä Kotkassa vajaakäytöllä olevia kiinteistöjä. Sosiaalijohtaja Heli Sahalan mukaan haku kohdistuu kaupungin omiin ja eri yhteisöjen kuten esimerkiksi säätiöiden omistamiin kiinteistöihin.

Sahalan mukaan uusia tiloja halutaan saada käyttöön mahdollisimman vähillä remonteilla. Siksi haku kohdistuu sellaisiin kiinteistöihin, jotka ovat jo olleet asuinkäytössä, mutta nyt tyhjillään.

Päätöksiä siitä, mihin turvapaikanhakijoita sijoitetaan, tehdään maalis-huhtikuussa.

Yksittäisiä kerrostaloasuntoja kaupunki ei ole hankkimassa, sillä turvapaikan hakijoita tulee todennäköisesti 10-20 samaan kohteeseen.

Kohti pienempiä yksiköitä

Tällä hetkellä kaikki aikuiset turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksessa Karhulassa. Sammonkadun vastaanottokeskuksessa on 150 paikkaa. Alaikäisille turvapaikanhakijoille on kymmenen paikkaa Koivulan ryhmäkodissa.

Aikuiset turvapaikanhakijat halutaan Sammonkadulta toisiin tiloihin, koska nykyiset tilat ovat huonossa kunnossa. Myös valtakunnallinen suuntaus on sijoittaa turvapaikanhakijat pienempiin yksiköihin.

Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio pitää hyvänä, että turvapaikanhakijat sijoitetaan pienempii keskittymiin. Täysin hajalleen Autio ei heitä halua, koska se ei olisi vastaanottokeskuksen toiminnan kannalta mielekästä.