Ukulelella voi vetää vaikka Finlandian!

Havaijilaista alkuperää oleva lystikäs pikku kitara taittuu vaikka suomalaisen kansallissäveltäjän säveliin. Timo Nykyrin Ukuleleorkesterin ohjelmistokin vaihtuu sujuvasti solistin mukaan.

ukulele
Sira Moksi ja Timo Nykyri
Kati Siponmaa / Yle

Eväsreppu-ruokaohjelmasta tuttu, Yle Oulun toimittaja Timo Nykyri perusti ukuleleorkesterinsa taannoin 50-vuotissyntymäpäivilleen.

– Olin nähnyt netissä englantilaisen ukuleleorkesterin esiintymisen ja ajattelin, että tuommoinenhan se pitää syntymäpäiville saada.

Nykyri kertoo kasanneensa kitaristi- ja basistikavereitaan yhteen ja he alkoivat miehen mukaan "hössöttää ukulelejen kanssa".

– Huomasimme, että ukulelen soitto sai ihmiset hyvälle tuulelle ja hommaan oli helppo saada solisteja mukaan. Vuodessa me olimmekin soittaneet sitten muun muassa Eino Grönin ja Aki Louhelan kanssa. Mopo vähän karkasi käsistä, Nykyri naureskelee.

Moksi mukaan

Viime aikoina Timo Nykyrin Ukuleleorkesteri on nähty keikalla upeaäänisen Sira Moksin kanssa. Muusikot kertovat tavanneensa Nykyrin työn kautta, kun radiohaastattelun tekemisen yhteydessä tuli puheeksi ukuleleorkesteri.

Moksia on kuultu keikoilla eri kokoonpanoissa ja esimerkiksi australialaisen hevijyrä AC/DC:n musiikkia tulkitessaan hän on saanut käyttää ääntään täysin palkein. Mutta pienoiset kitarasoittimet eivät Moksin mukaan huku vahvaäänisen solistin alle.

– Ukulele on kaikessa pienuudessaan vahva soitin. Olemme joskus ajatelleet AC/DC:täkin ottaa ohjelmistoon, mutta sitä ei ehkä laulullisesti vetäisi perinteisesti, Moksi miettii.

Ukusta on moneksi

Niin Moksi kuin Nykyrikin ovat sitä mieltä, että ukulele taittuu mihin vaan.

– Onhan tämä aika vitsikäs soitin, mutta kaikki mitä voi soittaa kitaralla, niin voi soittaa myös ukulelella. Maailmalla tuntuu olevan nyt kova ukulelebuumi ja sillä soitetaan kaikkea Queenin Bohemian Rhapsodysta alkaen. Mekin soitamme yleensä keikalla Sibeliuksen Finlandian, Nykyri paljastaa.

Moksi pohtii, että ukuleleen voi liittyä hilpeyttä mustavalkoisten Ohukainen ja Paksukainen -elokuvien myötä, mutta hänen mielestään soitin on solistille ennen kaikkea vivahteikas säestäjä.

Onhan siinä sellainen ilo läsnä.

Sira Moksi

– Siinä voi ottaa omasta äänestä niitä sävyeroja ja tasoja helpommin esille ja onhan siinä sellainen ilo läsnä, laulaja sanoo.

Ukuleleorkesterin ohjelmisto lähti alkujaan kasaantumaan tutuista kitarakappaleista ja nykyään ohjelmisto vaihtelee solistin mukaan.

– Ohjelmistossa voi olla mitä vaan. Usein menee niin, että biisi heitetään yli laidan, jos siihen ei riittävän helposti keksitä ukulelesovitusta. Maailma on täynnä hyviä kappaleita, Nykyri toteaa.

Nykyrin lisäksi bändissä soittavat Tapio Turpeinen, Jouni Meriläinen ja Pertti Kuivala. Ukuleleistä valmistetaan viittä eri kokoa ja esimerkiksi Nykyrin oma soitin on tenoriukulele. Niinkuin kaikissa kunnon kitarakokoonpanoissa, ukuleleorkesterissakin on basisti.

– Meillä on jopa kaksi basistia. Enimmäkseen se on Pertti, joka keikalla soittaa bassoa, mutta Jouni ja Pertti ovat molemmat avoimesti kertoneet olevansa basisteja, Nykyri veistelee.