Koreografi tyrmistyi kohuteoksen ikäsuosituksesta

Riisuttuna-teos saa 16 vuoden ikäsuosituksen. Ikäsuosituksen takana ovat JoJo - Oulun tanssin keskus, Oulun kaupunginteatteri ja Oulun Musiikkijuhlat. Riisuttuna-teoksen koreografi Satu Tuomisto pitää ikärajaa kohtuuttomana.

kulttuuri
Kuvakaappaus Riisuttuna-teoksen promokuvasta
satutuomisto.com

Kuukauden kuluttua ensi-iltansa saavalle Riisuttuna-tanssiteokselle on asetettu 16 ikävuoden ikäsuositus. Riisuttuna-teoksessa esiintyjät ovat alasti. Yhdessä erikoisnäytöksessä myös yleisön täytyy olla alasti.

Muun muassa Oulun kaupungin teatterin hallituksen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.) ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Matias Ojalehto (kesk.) olivat vaatineet julkisesti esitykselle ikäsuositusta.

Koreografi Satu Tuomisto on hyvin pettynyt päätöksestä.

– Tämä päätös on tehty sivistys- ja kulttuurilautakunnan vaatimuksesta. Asia käsiteltiin JoJossa ja koska ilmassa uhkailua oli tukien leikkauksesta ja keskustelu meni hullunmyllyksi, niin ei ollut paljon vaihtoehtoja, Tuomisto sanoo.

Hän kertoo, ettei halunnut riskeerata organisaatioiden muuta toimintaa vastustamalla päätöstä.

– Luovutan. Mennään tällä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa, Tuomisto sanoo.

Vaatimusten esittäjät eivät tutustuneet teokseen

Ilmassa oli uhkailua tukien leikkauksesta ja keskustelu meni niin hullunmyllyksi, niin ei ollut paljon vaihtoehtoja.

Satu Tuomisto

Ikärajasuositus ei ole hänen mielestään perusteltu. Hänen mielestään on erikoinen toimintamalli, että vaatimukset tulevat niin ehdottomina ja nimenomaan tahoilta, jotka eivät ole ottaneet selvää teoksen sisällöstä eikä heillä ole ollut siihen haluakaan. Tuomiston mielestä se on surullista.

– Minulta ei ole kysytty mitään esityksestä. Ihmettelen suuresti, millä perusteella he ovat näin vahvasti mielipiteensä takana. Mutta heillä on varmasti siihen omat näkemyksensä.

Tuomisto kertoo lueskelleensa elokuvien ikärajasuosituksia ja verranneensa niitä Riisuttuna-teokseen.

– Se ei vain ole perusteltua. On tämä aika erikoista taiteen ja kulttuurin poliittista johtamista.

Tuomisto kertoo, että teos on osunut arkaan ja herkkään kohtaan, ja se, että aiheeseen reagoidaan poliitikkojen ja virkamiesten toimesta, ihmetyttää häntä.

– Alastomuus ei ole sama kuin porno, väkivalta tai seksi. Se, että käydään keskustelua, on hyvä asia. Taidan itse nyt kuitenkin keskittyä taiteen tekemiseen ja poliittinen maailma saa olla sitä mieltä kuin on, sanoo keskustelusta yllättynyt Tuomisto.

Hän kertoo olevansa turhautunut myös siihen, että aihetta on käsitelty avarakatseisemmin Helsingissä kuin Oulussa.

Oulun kaupunki: "Yhteistyö voi jatkua"

Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä pitää Riisuttuna-esityksestä noussutta kohua hyvänä, joskin se on hänen mukaansa osin ryöpsähtänyt yli.

– Keskustelu kertoo siitä, että ihmiset ajattelevat asioista monella tavalla ja on olemassa monenlaisia arvoja, minkä pohjalta taidetta ja kulttuuria halutaan tarkastella, Penttilä muotoilee.

Kohulla ei ole merkitystä sopimuskumppanuuden näkökulmasta.

Mika Penttilä

Penttilä ehdotti jo aiemmin tekijöille vähintään 16 vuoden ikäsuositusta esitykseen.

– Kukaanhan ei sinänsä tiedä, minkälainen esitys on tulossa. Ikärajasuositus koskee mielestäni sitä, että myös yleisö on esityksessä alasti. Tämä on se kynnys, jota on julkisuudessakin puitu.

Oulun musiikkijuhlat ja JoJo ovat Oulun kaupungin sopimuskumppaneita. Sopimukset ovat voimassa tämän vuoden ja ne tulevat kevään aikana uudelleen haettaviksi. Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo, että Riisuttuna-esityksestä noussut kohu ei saisi vaikuttaa sopimusten jatkoihin.

– Kohulla ei ole merkitystä sopimuskumppanuuden näkökulmasta ainakaan näin esittelijän näkökulmasta. Jos päätöksentekijät haluavat ottaa muita argumentteja omassa päätöksenteossaan, se on heidän oma asiansa, Penttilä toteaa.

Sivistys- ja kulttuurijohtaja aikoo suunnata katsomaan Riisuttuna-esitystä, mutta vaatteet päällä.