1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petri Kejonen

Petri Kejonen: Hyvää loppuelämää Iiro Viinanen

Lama-ajan valtiovarainministeri Iiro Viinanen lopetti tällä viikolla julkiset esiintymisensä. Viimeisessä yleisöpuheessaan Viinanen haukkui mielestään kovakalloisen, itseään näivettävän ammattiyhdistysliikkeen ja leikkauksia lykkäävän hallituksen.

Petri Kejonen. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Nyt kuristava talouskriisi on erilainen kuin Viinasen kokema. Suomi saa lainaa alhaisella korolla. Viinanen kiersi hattu kourassa maailmalla ja keräsi miljardeja valtionkirstuun. Kansanvälisen valuuttarahaston holhous oli lähellä. Kriisilakiesitykset pysyivät nippa nappa valtioneuvoston kassakaapissa.

Esko Ahon hallituksen (1991–1995) valtiovarainministeri Iiro Viinanen oli keskeinen vaikuttaja monessa kovassa päätöksessä. Vuonna 1992 Suomessa puhuttiin, tutulta kuulostavasti – leikkauksista ja turvallisuudesta. Muistin virkistykseksi, hurjan vuoden päätöksiä.

Vuonna 1992 Suomessa puhuttiin, tutulta kuulostavasti – leikkauksista ja turvallisuudesta.

Hallitus päätti tukea pankkeja kahdeksalla miljardilla markalla alkuvuodesta 1992. Siitä muutama kuukausi ja YYA-Suomi unohdettiin: hallitus teki hankintasopimuksen (9,5 miljardia markkaa) 63 Hornet-torjuntahävittäjän hankkimisesta Yhdysvalloista.

**Syksyllä 1992 **Ahon hallitus hyväksyi valtion budjettipäällikön, Raimo Sailaksen 20 miljardin markan leikkauslistat. Tämä tehtiin vain hetki ennen kunnallisvaaleja. Hallituksen pääpuolueet, keskusta ja kokoomus kärsivät vaaleissa rökäletappion. Oppositiossa ollut SDP sai yli 27 prosentin kannatuksen.

Nyt Horneteille odotellaan seuraajaa. Ja Iiro Viinaselle. Vai onko maailma muuttunut ja ratkaisut ovat erilaisia kuin 20 vuotta sitten?

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion ajankohtaistoiminnan päällikkö