1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Usko terveen koulun saamiseen koetuksella Launeella

Launeen koulun sisäilmaongelmia ja korjaustoimia valottavaa raporttia esiteltiin koulun henkilökunnalle. Koulun kohtalo on vielä avoinna. Rehtori uskoo, että rakennus korjataan.

koulut
Parakkeja Launeen koulun pihalla.
Raisa Autio / Yle

Lahden Launeen koululla odoteltiin tiistaina mielenkiinnolla mutta hiukan epäluuloisina tiedotustilaisuutta koulun kuntoselvityksestä. Paikalle oli tulossa selvityksen laatineen Vahanen Oy:n ja Lahden kaupungin edustajia.

- Tottakai olemme tyytyväisiä siihen, että tämä mittava tutkimus on tehty. Tämä kertoo selkeästi, miksi meillä henkilöstö ja oppilaat ovat oireilleet, sanoo rehtori Esko Taipale.

Mitään yllättävää lähes 400-sivuinen, viikko sitten julkistettu raportti ei kuitenkaan tuonut esille koulun kunnosta.

- Olemme tienneet koko ajan, että siellä on vikaa, koska oireilua on ollut niin paljon, kommentoi koulun työhyvinvointiasiamies Tanja Salmi.

Rehtori: Koulun voisi purkaa jos raha ei olisi esteenä

Pääosin 1960-luvulla rakennettua Launeen koulua on korjattu vuosia ja koulussa on ollut useita vesivahinkoja. Lähes kaikki opetus ja toiminta tapahtuu parakkikoulussa.

On utopiaa toivoa uutta koulua

Esko Taipale

Raportin mukaan huonokuntoinen koulu on korjattavissa. Koulun kohtalo päätettäneen kevään aikana kaupungin palveluverkkosuunnitelman yhteydessä. Henkilökuntaa kiinnostaakin nyt ensisijaisesti se, mitä koululle tehdään.

Rehtori ei usko, että murheenkryyniksi muodostunutta rakennusta puretaan.

- Halutaanko 50 vuotta vanhan jo moneen kertaan korjatun kiinteistön tilalle uutta? Tähän olisi helppo vastata, jos rahasta ei tarvitsisi välittää. On utopiaa toivoa uutta koulua, sen varmaan kaikki ymmärtävät, kommentoi Esko Taipale.

Seikkaperäinen raportti Launeen koulun lukuisista ongelmista tuli helpotuksena henkilökunnalle. Evakko parakkikoulussa ja epäselvyydet aiemmissa remonteissa eivät kuitenkaan ole omiaan lisäämään uskoa terveen koulun saamiseen.

- Onko enää uskoa siihen kaikkien pettymysten jälkeen, miettii Tanja Salmi.

Lue seuraavaksi