Norjassa ammutaan Venäjältä tulevia koiria

Venäjän irtokoiria hävitetään ampumalla Pohjois-Norjassa. Viranomaiset jahtaavat Venäjältä Paatsjoen jään yli Norjaan tulevia koiria. Tänä talvena alueella on havaittu jopa kymmenen koiran lauma. Norjan poliisin mukaan tänä talvena on onnistuttu ampumaan kaksi koiraa.

Ulkomaat
Valokuva Sor-Varanger -lehdestä
Kirkkoniemessä ilmestyvä Sør-Varanger Avis uutisoi Norjan viranomaisten koirajahdista. Yle

Viime talvina Pohjois-Norjan tiedotusvälineet ovat uutisoineet Venäjältä rajan yli tulevista kulkukoirista. Koirat tulevat Norjan ja Venäjän rajana olevan Paatsjoen yli jäätä pitkin. Koirat hakevat ruokaa ja niitä on tullut talojen rappusille asti, kertoo Einar Ingilæ Kirkkoniemen poliisista Norjasta.

– Koirat halutaan poistaa, koska ihmiset pelkäävät niitä ja ne voivat levittää tauteja.

Norjan poliisi arvioi, että koirat ovat peräisin läheisestä Nikkelin kaupungista läheltä Norjan rajaa.

Norjan poliisi ja Venäjän ja Norjan rajavartijat jahtaavat koiria yhteistyössä. Niiden pelätään levittävän tauteja kuten rabiesta eli vesikauhua.

Alueen asukkaita on kehotettu pitämään omat koiransa suojassa ja koirien ruuat pois pihoilta.

Koirat tappoivat hirven

Norjan ja Venäjän viranomaiset metsästävät koiria. Tänä talvena Norjan puolella on ammuttu kaksi koiraa kiväärillä. Einar Ingilæ Kirkkoniemen poliisiasemalta kertoo, että koirien metsästäminen on vaikeaa.

– Kaksi koiraa on ammuttu ja useampaa yritetty, mutta koirat pelkäävät ihmisiä.

Ammutuille koirille on tehty ruumiinavaus, niistä on otettu tautinäytteet ja tuloksia odotetaan. Ingilæn mukaan lähivuosilta alueelta ei ole tiedossa irtokoirista peräisin olevaa rabiesta tai muita tauteja. Ingilæn mukaan irtokoirat tappoivat viime vuonna hirven Paatsjokilaaksossa, mutta muuta vahinkoa niiden ei ole ilmoitettu tehneen.

Ingilæn mukaan koirien hävittäminen tapahtuu Norjan lakien mukaan poliisin ja eläintaudeista vastaavien terveysviranomaisten valvonnassa ja yhteistyössä eikä se ole herättänyt vastalauseita.