"Kaikki on märkänä, painaa sikapaljon ja haisee savulle" – oppilaat saivat tavaransa palaneesta koulusta

Kouvolan yhteiskoulun oppilaat hakivat iltapäivällä tavaroitaan palaneelta koululta. Pihalle kertyi märkiä ja savunhajuisia reppuja, vaatteita ja koulutarvikkeita. Eiliset kauhunhetket ovat oppilailla vielä tuoreina muistissa.

Kotimaa
Oppilaat tutkivat tavaroitaan koulun pihalla.
Juha Korhonen / Yle

Kouvolan yhteiskoulun pihalla näkyi iltapäivällä paljon pettyneitä ilmeitä. Monen koululaisen tavarat olivat tuhoutuneet täysin tiistain tulipalossa.

– Kaikki on märkänä. Reppu painaa sikapaljon ja haisee ihan savulle. Lompakko, koulupaperit ja kirjat on märkänä, kahdeksasluokkalainen Tiina Aho luettelee kurkistettuaan reppuunsa.

Kotiavaimia ei ole vielä löytynyt. Ne ovat takin taskussa ja takki koulun sisällä. Myös luokkatoveri Venla Valjakka joutui pettymään.

– Nämä ovat ihan märkiä ja savun hajuisia, paitsi lompakossa säilyi kaikki ehjänä. Koulukirjat, penaali ja tärkeät koulupaperit ovat pilalla.

"Se oli aika outoa"

Koululaiset ovat saaneet hakea tavaroitaan koululta iltapäivällä. Palomiehet kantoivat tavaraa luokista pihalle laatikoissa. Tavarat aseteltiin koulun pihalle luokittain niin, että ne oli helpompi löytää.

Oppilaat odottivat vuoroaan eristysnauhan takana. Eilinen tulipalo oli vielä kirkkaana mielessä.

– Se oli kamalaa, kun alakerran luokkaan ei tullut mitään ilmoitusta tulipalosta. Katsoimme ikkunasta, että koulu palaa. Sitten juoksimme savuiseen käytävään, otimme kengät naulakoilta ja menimme ulos, Venla Valjakka kertaa.

Katsoimme ikkunasta, että koulu palaa. Sitten juoksimme savuiseen käytävään, otimme kengät naulakoilta ja menimme ulos.

Venla Valjakka

– Oli aika hämmästynyt olo, kun tieto tulipalosta oli. Menimme ulos ja katsoimme liekkejä. Se oli aika outoa. Aikaisemmista paloharjoituksista oli kyllä apua, että tiesi mitä piti tehdä, toteaa kahdeksasluokkalainen Iida Hemmilä.

Lukioon voi yhä hakea

Keskiviikkona aamupäivällä oppilaille ja koulun henkilökunnalle järjestettiin infotilaisuus, jossa kerrattiin tapahtumien kulku tulipalossa. Lisäksi annettiin ohjeita siitä, miten opetus jatkossa järjestetään.

– Nyt on vähän sekava olo, kun ei tiedä mitä tulee nyt tapahtumaan ja hajoaako luokka, Tiina Aho miettii.

Venla Valjakalle infosta oli paljon hyötyä.

– Se mietitytti paljon, että mitä koululle ja lukiolle tapahtuu. Että voiko lukioon hakea tulevina vuosina. Infotilaisuudessa selvensi asioita paljon. Lukioonkin voi kuulemma vielä hakea.

Yhteiskoulun lukio on ollut lakkautusuhan alla. Lukio oli määrä lakkauttaa tänä vuonna, mutta se sai viime syksynä ainakin vuoden jatkoajan.