1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viron hiv-tartunnat kääntyivät hienoiseen kasvuun

Uusien tartuntojen määrä väheni tasaisesti Virossa huippuvuodesta 2001, mutta viime vuonna tapahtui käänne huonompaan. Viro on edelleen Euroopan hiv-tilastojen kyseenalaisessa johdossa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Epidemia yllätti Viron 2000-luvun alussa. Oheisesta grafiikasta voisi nopeasti vetää johtopäätöksen, että epidemia on selätetty. Käyrät kertovat kuitenkin vain uusista tartunnoista, jotka havaitaan aiempien tartuntojen lisäksi.

Asukasluku huomioiden Virossa on hiviä noin kymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna. Virossa tartuntojen kokonaismäärä kasvaa nopeammin kuin Suomessa, vaikka uusien tartuntojen käyrä on osoittanut pitkään alaspäin.

Viron terveysviranomaisten tilastojen mukaan Virossa on havaittu yhteensä yli 8 700 tartuntaa, ja aids on todettu runsaalla 400 ihmisellä. Suomessa hiv-diagnooseja on tehty 1980-luvun alkuvuosista lähtien runsaat 3 200, ja aids on todettu yli 600 ihmisellä.

Viime vuonna Virossa havaittiin uusia tartuntoja havaittiin 325, mikä on 10 enemmän kuin vuotta aiemmin. Suomessa havaittiin viime vuonna 160 tartuntaa, joista noin puolet ulkomaalaisilla. Ulkomaalaisten tartunnat ovat pääosin ulkomailla saatuja.

Suomessa asuvat suomalaiset saavat tartunnan pääasiassa suomalaisilta. Seksiturismi Viroon on kuitenkin yleistä. Noin 10 prosenttia suomalaisten ulkomailla saamista hiv-tartunnoista on Virosta.

Enemmän tartuntoja tuodaan vain Thaimaasta ja Venäjältä. Viron seksityöläisistä noin joka kymmenennellä on tutkimusten mukaan hiv-tartunta.

Arviolta noin kolmasosa hiv-positiivisista ei tiedä kantavansa virusta. Suomessa tartunnastaan tietämättömiä arvioidaan olevan noin tuhat.

Erityisesti Virolle koituu iso lasku hivistä

Kehittynyt lääkitys mahdollistaa tartunnan saaneille lähestulkoon normaalin elämän ja vähentää viruksen leviämistä.

Lääkkeet ja hoito on kuitenkin kallista. Viron valtion budjetista menee vuosittain 10 miljoonaa euroa hiv-lääkkeisiin.

Se on jo itsessään iso raha pienelle valtiolle, mutta 10 miljoonaa on vain pieni osa laskusta, joka yhteiskunnalle hivistä koituu.

- Hoidon koko hintaa on vaikea laskea, koska potilaat tarvitsevat monenlaisia terveyspalveluja, kuten akuuttia hoitoa, syöpähoitoa ja huumevieroitusta. Monella tartunnan saaneella on myös tuberkuloosi, kertoo terveysasioista vastaava virkamies Ivi Normet Viron sosiaaliministeriöstä.

Virossa hoitoa rahoitetaan kahdesta lähteestä, sairausvakuutuksesta ja valtion budjetista. Sosiaaliministeriön mukaan 6-7 prosentilla virolaisista ei ole sairausvakuutusta. Hiv-positiivisten joukossa osuus on jopa 30 prosenttia. Heidän hoitonsa maksaa valtio.

Jokainen hiv-tartunta kasvattaa yhteiskunnan laskua vuosiksi eteenpäin, sillä tartunnan saanut tarvitsee lääkkeitä ja hoitoa elämänsä loppuun saakka.

Eri arvioiden mukaan yhden tartunnan saaneen hoito maksaa Suomessa vuodessa keskimäärin jopa 10 000 - 20 000 euroa, taudin etenemisvaiheesta ja hoidoista riippuen.

Mitä aikaisemmin hiv todetaan, sen halvemmaksi hoito tulee.