OECD:n pääsihteeri: Suomella on varaa velkaantua lisää

Teollisuusmaiden talousjärjestön OECD:n mukaan Suomen ei tarvitse kiirehtiä verojen kiristämistä ja menojen leikkauksia. Järjestön pääsihteerin Angel Gurrían mukaan Suomi voi jopa velkaantua lisää, jos rakenneuudistuksilla varmistetaan, että valtion velkakierre ennen pitkää taittuu.

talous
Angel Gurría
Angel Gurría Yle

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n pääsihteeri Angel Gurría luovutti Suomea koskevan maaraportin valtiovarainministerille Jutta Urpilaiselle keskiviikkona Helsingissä. Tilaisuuden aluksi Gurría kehui vuolain sanoin muun muassa suomalaisten sisua, tietoja ja taitoja sekä luottoluokittajien Suomelle osoittamaa luottamusta.

OECD:n pääsihteerin mukaan näiden vahvuuksien ansiosta Suomen ei tarvitse kiirehtiä toimenpiteitään talouden tasapainottamiseksi.

– Verojen korotukset ja kulujen leikkaukset kyllä toimivat ennen pitkää, mutta yhtälössä on myös kolmas elementti eli aika. Kaikkea ei tarvitse tehdä puolessa vuodessa tai vuodessa. Vaikka tämä tarkoittaisi velan kasvua ennustettua enemmän, niin siinäkin tapauksessa Suomella olisi yksi OECD-maiden alhaisimmista velkaantumisasteista, Gurría sanoo.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pitää pääsihteerin kannanottoa tervetulleena. Hallitus pohtii parhaillaan kolmen miljardin euron lisäsäästöjen toteutusaikataulua.

– Hänen puheensa tukivat niitä talousasiantuntijoita, jotka ovat viestittäneet, että kolmen miljardin veronkorotukset ja menoleikkaukset yhden vuoden budjettiin lisäisivät työttömyyttä ja heikentäisivät talouskasvua. Koska kielteiset vaikutukset ovat niin suuret, (säästöt) on parempi jaksottaa usealle vuodelle, Urpilainen kommentoi Gurrían puheita.

OECD:n pääsihteerin mukaan Suomen ei kuitenkaan kannata lykätä päätöksiä, joilla julkisen talouden velkakierre saadaan katkaistua. Gurría korostaa järjestön ehdottamista rakenteellisista uudistuksista etenkin kuntien koon kasvattamista ja työurien pidentämistä eläkeikää nostamalla.

– Jos elämme pidempään, täytyy myös töitä tehdä pidempään, Gurría sanoo.

OECD:n suosituslista muistuttaa monilta osin hankkeita, jotka jo ovat hallituksen pohdittavina.

– Hallituksen työpöydällä olevat ja rakennepaketissa sovitut rakenteelliset uudistukset pitää panna toimeen. Se on ehkä kaikkein tärkein asia, Urpilainen sanoo.

Keskustelu säästöistä ja niiden aikataulusta jatkuu torstaina, kun valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama asiantuntijaryhmä julkistaa niistä oman arvionsa.