1. yle.fi
  2. Uutiset

Olympialaiset käynnissä - kisojen rakentamista arvostellut aktivisti kolmen vuoden vankeuteen

EWNC-ympäristöjärjestön Jevgeni Vitishko vietäneen työsiirtolaan ensi viikolla. Järjestö julkaisi raporttinsa Sotshin olympialaisten ympäristövaikutuksista tänään Moskovassa.

Ulkomaat
Jevgeni Vitishko kuvattuna Sotshissa.
Jevgeni Vitishko kuvattuna Sotshissa joulukuussa.Mikhail Mordasov / AFP

Sotshin talviolympialaisten rakennustöitä ja niistä seuranneita ympäristöongelmia arvostellut venäläinen ympäristöaktivisti Jevgeni Vitishko on tuomittu tänään keskiviikkona Krasnodarissa kolmeksi vuodeksi työsiirtolaan.

– Nyt olympialaisten ollessa käynnissä, on ilmaantunut uusi poliittinen vanki, kommentoi EWNC-järjestö, jossa Vitishko on ollut aktiivinen, tuomion julkitulon jälkeen.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kutsunut Vitishkon tuomiota rangaistukseksi siitä, että mies arvosteli Sotshin olympialaisia.

– Tapaus on ollut alusta asti politisoitunut, HRW:n tutkija Julia Gorbunova kuvailee.

Vitishko tuomittiin tahallisesta omaisuuden turmelemisesta ehdolliseen vankeuteen 2012. Kyse oli aidasta, joka vahingoittui mielenosoituksessa, jolla vastustettiin kartanon rakennustyömaata. Mielenosoittajien tietojen mukaan rakennuksesta oli tulossa alueen kuvernöörin talo. Nyt tuo prosessi sai pisteen, oikeuden vahvistettua, että ehdollinen tuomio muutetaan ehdottomaksi.

Paine EWNC-ryhmää kohtaan on kasvanut sen jälkeen, kun se aloitti raportin tekemisen Sotshin olympialaisiin liittyvistä rikkomuksista. Raportti esiteltiin tänään Moskovassa. Siinä käydään yksityiskohtaisesti läpi vauriot, joita olympialaisten rakentaminen on aiheuttanut muun muassa Sotshin kansallispuistolle.

Raportissa kuvaillaan, että alueen luonto "uhrattiin yhden miehen kunnianhimon vuoksi". Olympialaisia on kutsuttu presidentti Vladimir Putinin kisoiksi. Varaympäristöministeri Rinat Gizatulin on kommentoinut ympäristönsuojelijoiden väitteitä neuvomalla heitä "lopettamaan itsensä sitomisen jokaiseen puuhun".

Tuorein epäily kiroilusta bussipysäkillä

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on painottanut, että viranomaiset ovat häirinneet toistuvasti Vitishkon EWNC-järjestön toimintaa.

Vitishko pidätettiin viime maanantaina 15 päivän määräajaksi, koska häntä syytettiin kiroilusta bussipysäkillä, josta hän voi saada huliganismisyytteen. Kiinnioton vuoksi hän oli kalterien takana Sotshin olympialaisten avajaisten aikaan viime perjantaina. Hän ei päässyt henkilökohtaisesti paikalle myöskään tänään, kun hänen valitustaan käsiteltiin oikeudessa. Kuulemiseen hän osallistui videoyhteyden kautta.

Vitishkon asianajaja Marina Dubrovina arvioi, että hänen päämiehensä viedään työsiirtolaan hetimmiten, kun 15 päivän pidätys päättyy ensi tiistaina.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi