1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aseistetut siviilit ja sotilaat ajoivat meksikolaisen huumeliigan vuorille

Ihmiset pelkäävät, että rikolliset ovat paenneet kuin torakat koloihinsa, mutta kun sotilaat lähtevät, he ryömivät heti uudestaan esille.

Ulkomaat
Meksikolainen itsepuolustusryhmä partioi Michoacan Apatzigassa.
Itsepuolustusryhmä partioi Meksikon Michoacan osavaltion Apatzigassa lauantaina.EPA

Laillinen meno on turvattu ainakin toistaiseksi Meksikon Michoacanin osavaltiossa, kun liittovaltion sotilaat ja itsepuolustusryhmät ajoivat huumeliiga Temppeliherrojen eli Caballeros Templariosin kannattajat vuoristoon. Normaali elämänmeno alkaa palata 80 000 asukkaan Apatzinganiin, joka oli rikollisenjoukkion tukikohta.

Itsepuolustusjoukoilla ja sotilailla oli yhteinen voiton paraati, jossa he marssivat lauantaina Apatzinganin kaupungin läpi. Sunnuntaina he ajelivat ympäri kaupunkia iskulauseita huutaen näyttäessään asukkaille, että Temppeliherrojen valta on kumottu.

Temppeliherrojen rikollisjoukkion jäseniä piileskelee Apatzincan kaupungissa ja laajoilla alueilla Michoacanin vuoristoseuduilla, mutta kaikki eivät jaksa aivan vielä uskoa, että heistä on päästy eroon. Ihmiset pelkäävät, että rikolliset ovat paenneet kuin torakat koloihinsa, mutta kun sotilaat lähtevät he ryömivät heti uudestaan esille.

Siviilit saavat pitää aseensa

Meksikon hallituksen ja itsepuolustusryhmien kesken on tehty sopimus, jossa aseistautuneille siviileille taataan väliaikainen toimintaoikeus "käytännöllisistä ja poliittisista syistä". Samalla itsepuolustusryhmät määriteltiin uudestaan ja heistä tuli "Maaseudun puolustusjoukkoja". Sopimukseen kuuluu, että liittovaltion joukot eivät riisu siviilejä aseista, vaikka Meksikon aselakien mukaan jokainen itsepuolustusryhmän ase on laiton. Tavallisissa oloissa laittoman aseen hallussapito voi johtaa vankilatuomioon.

Meksikolainen laajalevikkinen uutislehti Reforma lehti piti hienona voitonmerkkinä sitä, että sitruunoita myydään nyt Apatzingan torilla oikeaan hintaan. Vielä viime viikolla hedelmäkauppiaiden piti antaa myyntituloista melkein kolmannes rikollisliigalle. Näin huumeliigojen läsnäolo tuli korkeiden sitruunanhintojen muodossa myös meksikolaisiin keittiöihin. Aina kun markkinapäivä oli torilla ohi, sitruunantuottajien piti maksaa tuhat pesoa (55 euroa) suojelurahaa jokaisesta torilta lähtevästä kuorma-autosta.

Rikollisuuden monitoimityritys

Sitruunakauppaa hallitsi Caballeros Templariosin soluttama sitruunantuottajien yhdistys, mutta sille valitaan tänä torstaina uusi johto. Reforma kertoi, että entisillä johtajilla oli tapana viedä sitruunantuottajilta muun muassa kuorma-autoja, kun he sattuivat niitä tarvitsemaan.

Nainen valitsee sitruksia hedelmätiskillä Meksikossa.
Vielä viime viikolla hedelmäkauppiaiden täytyi antaa myyntituloista melkein kolmannes rikollisliigalle.Markku Saksa

Sitruunakauppa on vain jäävuoren huippu Temppeliherrojen rikollisuudesta. He harrastivat kaikkia rikollisuuden lajeja marijuanan kasvatuksesta kokaiinin salakuljetukseen ja synteettisen huumeen metamfetamiinin valmistamisesta.

He keräsivät suojelurahaa kauppiailta, maanviljelijöiltä ja muilta, joilla oli rahavaroja. He pyörittivät myös ihmiskauppaa ja prostituutiota, ottivat panttivankeja ja vaativat sukulaisilta lunnaita. Siepatuksi saattoivat joutua tavalliset maanviljelijät, taksikuskit, perheenäidit ja ketkä vain, joilla oli sukulaisia uhraamaan säästönsä. Michoacanissa pelätään, että sama meno voi alkaa uudestaan, kun sotilaat vetäytyvät.

Meksikon hallitus on käynnistänyt sotilasoperaation rinnalla suuren sosiaaliohjelman, jolla se yrittää vahvistaa yhteiskuntaa Michoacanissa. Ohjelmaan kuuluu muun muassa koulutuksen parantaminen.

Meksikon liittovaltio julkaisi viralliset murhatilastonsa maanantaina. Niiden mukaan kuolleiden määrä huumesodassa on laskenut vähitellen. Viime vuonna kuoli 10 192 ihmistä eli jokseenkin sama määrä kuin vuonna 2009, kun edellisen presidentin Felipe Calderonin aseellinen sota huumekartelleja vastaan oli jatkunut kolme vuotta. Uhrien määrä alkoi kasvaa vuonna 2008 voimakkaasti ja saavutti huippunsa vuonna 2011, jolloin kuoli 16 612 ihmistä. Vuonna 2006 alkaneen huumesodan uhrien kokonaismääräksi ilmoitetaan 60 000 - 80 000.

Huumesodassa kuolleet ovat voittopuolisesti keskenään taistelevien kartellien sotureita. Meksikolaiset huumeliigat ovat hyvin riitaista ja kilpailuhenkistä joukkoa. Ne taistelevat markkinoista ja salakuljetusreiteistä ja kaikesta muusta. Kun suuria huumepomoja pidätetään tai kuolee sotilaiden ja poliisien luoteihin, he korvautuvat saman tien uusilla organisaation nousijoilla.

Markku Saksa, México
Kirjoittaja on Meksikossa asuva vapaa toimittaja

Lue seuraavaksi