Rauhanturvaajat löysivät joukkohaudan Keski-Afrikan tasavallasta

YK:n pakolaispäävaltuutettu António Guterres kuvaa maan tilannetta humanitaariseksi katastrofiksi.

Ulkomaat
António Guterres vierailee Keski-Afrikan Banguissa.
YK:n pakolaispäävaltuutettu António Guterres (vas.) vieraili Keski-Afrikan Banguissa keskiviikkona.Legnan Koula / EPA

Afrikan unionin rauhanturvaajat ovat löytäneet joukkohaudan Seleka-kapinallisten valloittamasta sotilaiden leiristä Keski-Afrikan tasavallassa.

Silminnäkijä on kertonut uutistoimisto Reutersille nähneensä pääkaupungissa Banguissa neljä syvää hautaa, joissa oli ainakin kymmenkunta ruumista. Paikallisen Punaisen ristin johtaja on vahvistanut joukkohaudan löytymisen, mutta ruumiiden määrä ei ole tiedossa.

Keski-Afrikan tasavallassa vieraillut YK:n pakolaispäävaltuutettu António Guterres on kuvannut maan tilannetta humanitaariseksi katastrofiksi.

– Massiivinen etnis-uskonnollinen puhdistus jatkuu. Järkyttävä barbaarisuus, julmuus ja epäinhimillisyys ovat olleet tunnusomaisia tälle väkivallalle, hän sanoi lausunnossa.

Guterresin mukaan kansainvälisen yhteisön tulee yhdistyä ja lisätä joukkoja sekä poliiseja paikalle.

Keski-Afrikan tasavallan väkivaltaisuudet alkoivat viime maaliskuussa, kun maan pohjoisosan muslimiryhmittymät, niin sanotut Selekat, liittyivät yhteen ja syöksivät vallasta pitkäaikaisen presidentin Francois Bozizen. Pääosin islaminuskoiset Seleka-kapinalliset tekivät iskuja kristittyjä vastaan ja kristittyjen aseelliset anti-balaka-ryhmät ovat vastanneet kostotoimilla. Myös kristityt siviilit ovat ryhtyneet kostoihin.

Lähteet: Reuters, AP, AFP