Pitääkö sikainfluenssasta huolestua? - Asiantuntijat vastaavat

Influenssakausi on jälleen alkanut ja se kestää ainakin pitkälle maaliskuuhun. Ärhäkkä sikainfluenssa on jo ehtinyt vaatia kuolonuhreja. Kysyimme asiantuntijoilta, onko oikeasti syytä huoleen.

Kotimaa
Rokotusta pistetään käsivarteen.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Millainen influenssakausi on yleensä?

Suomeen saapuu näihin aikoihin yleensä useita erilaisia influenssaviruksia. Yksi tämän vuoden taudinlevittäjistä on sikainfluenssavirus H1N1. Se on myös aiheuttanut useimmat vakavista sairastumisista. Myös muut muodot voivat äityä vakaviksi.

Yleensä influenssaa esiintyy ensin eteläisellä pallonpuoliskolla, joten Suomessa on aikaa arvioida, millaisiin influenssatyyppeihin meillä pitää varautua. Tammikuussa todettiin vain yksittäisiä influenssatapauksia, mutta nyt influenssakausi on päässyt hyvään vauhtiin. Yleensä se kestää kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Influenssakausi on meneillään suurimmassa osassa Eurooppaa. Yhdysvalloissa se alkoi jo marraskuussa.

Mikä on sikainfluenssa?

H1N1-viruksen aiheuttama sikainfluenssa tuli Suomessakin tutuksi vuonna 2009, kun se aiheutti maailmanlaajuisen pandemian. Tuolloin sitä torjuttiin meillä Pandemrix-rokotteella, joka antaa vieläkin hyvän suojan, vaikka virus on hieman muuttunut. Virukset jäävät kiertämään niin kauaksi aikaa kun on ihmisiä, jotka eivät ole kehittäneet vasta-aineita.

THL:n mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että Suomea kiertävistä viruksista juuri H1N1-sikainfluenssavirus kaataa nuoria ja terveitä aikuisia sänkyyn ja on jopa elämää uhkaava. Muihin influenssavirustyyppeihin sairastuvat vakavasti yleensä vanhukset ja ne, joilla on jokin perussairaus.

Onko tämänvuotisissa influenssaviruksissa jotain poikkeuksellista?

Eipä juuri. Poikkeuksellista tänä vuonna on, että vakavia tautimuotoja on esiintynyt jo influenssakauden alkuvaiheessa. Se voi johtua siitä, että sikainfluenssavirus on muuntuneena aiempia vuosia ärhäkämpi tai siitä, että väestön rokotuskattavuus on aiempia kausia alempi. Tehohoitoon joutuneiden määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että niistä ei pysty tekemään koko influenssakautta koskevia ennusteita.

Vuonna 2009 tehohoidossa oli koko maassa 130 potilasta, joista kymmenen prosenttia menehtyi. Tuolloin Suomessa oli maailman matalin kuolleisuus tehohoidossa

Kuinka influenssalta voi välttyä?

Tehokkain keino suojautua influenssalta on ottaa kausi-influenssarokotus. Myös käsihygienia on tarpeellista. Sen sijaan kasvomaskin hyöty ei ole yhtä selvä. Ei ole osoitettu, että siitä olisi oleellista hyötyä esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Tartunnan saanut on yhdestä kahteen vuorokautta ilman oireita oireita, mutta hän voi jo tänä aikana levittää virusta.

Onko rokotuksen ottaminen liian myöhäistä?

Ei ole. Epidemia on vasta alullaan. Jos rokotteen ottaa tänään niin suojateho on korkeimmillaan noin kahden viikon kuluttua ja siitä eteenpäin. Tämän kauden kausi-influenssarokotus tehoaa hyvin influenssaviruksiin, myös sikainfluenssaan, ja on paras suoja sairastumista vastaan. Enemmistö tehohoitoon joutuneista ei ollut saanut influenssarokotusta.

Riskiryhmät saavat rokotteen terveyskeskuksesta ilmaiseksi. Valtio on ostanut 1,2 miljoonaa rokoteannosta, ja niitä on vielä terveyskeskuksissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n varastossakin on vielä noin 200 000 rokoteannosta. Rokotteen ottaneet ovat todennäköisesti hyvin suojattuja.

Ilmaisen rokotteen saavat yli 65-vuotiaat terveet henkilöt, kroonisesti sairaat, raskaana olevat, 6-35 kuukauden ikäiset pikkulapset, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja varusmiehet. Maksuttoman rokotteen saavat myös riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri.

Missä vaiheessa sairastuneen pitää huolestua?

Kun yleistila laskee. Jos tulee tajunnan tason häiriöitä, hengitysvaikeutta tai hengitystyön lisääntymistä. Muita merkkejä ovat kovat rintakivut, yskimisen ja kylkikivun lisääntyminen ja tunne, ettei jaksa enää liikkua. Yleistilanne voi muuttua niin, ettei selviä enää kotona.

Tuolloin pitää kääntyä oman terveyskeskuksen puoleen arviota varten. Pieni osa sairastuneista tarvitsee sairaalahoitoa, harvat tehohoitoa.

Juttua varten on haastateltu THL:n ylilääkäriä Hanna Nohynekia ja Husin tehohoidon ylilääkäriä Ville Pettilää.

Korjaus kello 14.10: Kausi-influenssarokote on ilmainen riskiryhmille, ei kaikille.