Hetemäen ryhmä lykkäisi sopeutusta ensi vaalikaudelle

Yle Uutisten tietojen mukaan valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama ekonomistiryhmä sopeuttaisi taloutta ensi vuonna miljardin euron verran. Hallituksen pitäisi kuitenkin tehdä päätökset säästötoimista seuraavalle hallituskaudelle.

Kotimaa
Martti Hetemäki
Martti Hetemäki Lehtikuva

Pääministeri Jyrki Kataisen aloitteesta koottu, valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama finanssipolitiikan asiantuntijaryhmä on pohtinut valtiontalouden sopeutustoimia. Yle Uutiset sai tarkasteltavakseen torstaina julkistettavan raportin.

Yhteensä sopeutustoimia eli menojen leikkauksia tai veronkorotuksia tarvitaan noin kolme miljardia euroa.

Hetemäen ryhmä kannattaa sopeutustoimien jaksottamista vuosille 2015-2018. Ekonomistien mielestä liian tiukat säästötoimet söisivät orastavaa talouskasvua liiaksi. Lisäksi suuri osa hallituksen jo aiemmin päättämistä sopeutustoimista alkaa kiristää taloutta vasta ensi vuonna.

Vuonna 2015 sopeutustoimia tehtäisiin yhden miljardin euron edestä. Loput jaksotettaisiin vuoden 2018 loppuun asti eli seuraavalle hallituskaudelle. Päätökset tulevienkin vuosien sopeutuksesta tekisi kuitekin nykyinen hallitus, niin että lakiesitykset olisivat jo maaliskuun kehysriihessä.

Ongelmien ja ratkaisujen testamenttaamista seuraavalle hallitukselle ovat epäilleet ainakin presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies SDP:n Eero Heinäluoma.

Ekonomistiryhmäkin kantaa huolta uuden hallituksen sitoutumisesta edellisen päätöksiin ja ehdottaa, että sopeutustoimille pitäisi pyrkiä hakemaan eduskunnassa opposition tuki. Ryhmä toteaa, että uusi hallitus voi kumota lait, mutta joutuu sitten perustelemaan ratkaisunsa valtiontalouden kannalta.

Hallitusohjelmassa tiukimmin on pitänyt kohta, jonka mukaan sopetutuksista puolet on veronkiristyksiä ja puolet menojen leikkauksia. Kokoomus on tahtonut painottaa leikkauksia ja SDP veroja. Ekonomistiryhmä ei ota selkeää kantaa, voiko sama jakolinja jatkua. Veropuolella ryhmä kiristäisi kulutuksen ja kiinteistöjen veroja. Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeutta ryhmä pienentäisi nopeammin.