1. yle.fi
  2. Uutiset

Pallas-Ylläs yhä kansallispuistojen ykkönen

Kansallispuistojen käyntimäärät ovat nousseet kahdeksan prosenttia vuoden aikana. Metsähallituksen mukaan kävijät jättivät myös edellisvuotista enemmän rahaa kansallispuistopaikkakunnille. Suosituin kansallispuisto oli edelleen Pallas-Ylläs.

luonto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto talvella.
@Metsähallitus / Maarit Kyöstilä

Suomen 37 kansallispuistossa vierailtiin viime vuonna runsaat 2,2 miljoonaa kertaa. Kävijöiden rahankäytön kokonaistulo- ja työllisyysvaikutukset olivat Metsähallituksen mukaan yhteensä 115,5 miljoonaa euroa ja 1 484 henkilötyövuotta. Valtion seitsemällä retkeilyalueella vastaavat vaikutukset olivat 15,4 miljoonaa euroa ja 199 henkilötyövuotta.

Valtio rahoittaa budjettivaroin kansallispuistojen ja retkeilyalueiden infrastruktuurin eli esimerkiksi reitit ja taukopaikat. Tämä luo elinkeinosektorille edellytyksiä luoda lähiseudulle maksullisia matkailupalveluja.

- Kansallispuistoihin suuntautuva luontomatkailu tuottaa euroja, jotka jäävät niiden lähiseudulle. Kansallispuistojen suosio on myös kasvanut pitkällä aikavälillä, joten on syytä olettaa, että jatkossakin niiden hyöty paikallistalouteen on vakaata ja peräti nousujohteista, päällikkö Anneli Leivo Metsähallituksen luontopalveluista toteaa.

Kansallispuistoilla on myös hyvä panos-tuotto-suhde: kun valtio eli Metsähallituksen luontopalvelut sijoittaa euron kansallispuistojen retkeilypalveluihin, poikii tämä keskimäärin 10 euroa lähiseudulle. Matkailualueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa hyötysuhde on vielä tätä korkeampi, keskimäärin 14 euroa.

Kävijäryntäys Nuuksioon

Pääkaupunkiseudun kupeessa sijaitsevan Nuuksion kansallispuiston käyntimäärä kasvoi peräti 43 prosenttia 267 400 käyntiin. Kasvun tärkein syy on puiston kupeeseen toukokuussa avattu Suomen luontokeskus Haltia. Kansallispuiston ulkopuolella sijaitsevat Haltian lähipolut eivät ole kansallispuiston käyntimäärissä mukana, joten retkeilijöiden määrä seudulla on vieläkin suurempi.

Suosituimman kansallispuiston titteli meni myös viime vuonna Pallas–Yllästunturin kansallispuistolle, jonne tehtiin 488 400 käyntiä. Kasvua oli kolme prosenttia. Metsähallituksen mukaan puisto myös tuotti eniten rahaa paikallistalouteen: 34,3 miljoonaa eli kuuden loton jättipotin verran.

Metsähallituksen luontopalvelut uskoo kansallispuistojen kestävän vieläkin suuremmat kävijämäärät. Metsähallituksen mukaan hyvällä retkeilyreittien ja palvelujen suunnittelulla voidaan ehkäistä kielteiset vaikutukset luontoon.

Samalla voidaan lisätä matkailuyritysten tuloja. Esimerkiksi Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa Metsähallituksen luontopalvelut on tehnyt reiteistä kestävämmät, jotta maasto ei kuluisi. Samalla reittejä on vedetty alueen kyliin, niin että retkeilijöiden on helppo vaeltaa yöpymään paikallisten yritysten ja yrittäjien huomaan.

Uudet luontokeskukset vetivät väkeä

Myös luontokeskusten käyntimäärä kasvoi viime vuonna 13 prosentilla. Suomen luontokeskus Haltiaan tehtiin vain seitsemän aukiolokuukautensa aikana 95 000 vierailua. Myös kaksi muuta uutta, vuoden 2012 aikana avattua luontokeskusta, Pyhä–Luoston Naava ja Liminganlahden lintuluontokeskus, saavuttivat erinomaiset käyntitulokset: Naavaan tehtiin 89 000 ja Liminganlahdelle 56 000 käyntiä.

Vaikka Haltiasta ei vielä ole tarkkoja arvioita siitä, miten sen avaaminen on lisännyt alueelle tulevia euroja, alueen yritysten arviot kertovat kasvua tapahtuneen, osalle jopa 50 prosenttia. Erityisesti Haltian kokousasiakkaat käyttävät alueen ohjelmapalveluyritysten palveluja.

Lue seuraavaksi