Vuoden johtolanka Timo Sandbergille

Suomen dekkariseura on myöntänyt Vuoden johtolanka 2014 -palkinnon kirjailija Timo Sandbergille romaanista Mustamäki. Teos kertoo 1920-luvun Lahdesta, jossa sisällissodan yhteiskunnallinen vastakkainasettelu näkyy ja tuntuu ihmisten elämässä.

Palkintoraadin mukaan Timo Sandbergin Mustamäki on ansiokas sekä dekkarina että historiallisena romaanina. Raati kiitti kirjailijaa erinomaisesta taustatyöstä ja yksityiskohtia myöten tarkasta ja elävästä ajankuvasta. 

Mustamäki kertoo historian vaiheista siten kuin aikalaiset ovat niitä eläneet. Mukana ovat kaikki rosot ja aistimukset hajuja myöten, perusteluissa sanottiin.

Henkilöt moniulotteisia

Raadin mukaan Mustamäen henkilöt ovat moniulotteisia, aidosti särmikkäitä ja psykologisesti uskottavia. Sandberg kuvaa hahmojaan lämmöllä, ymmärtämyksellä ja arvostuksella. Erityismaininnan ansaitsee uskottavasti eläytyen kuvattu lapsen näkökulma tapahtumiin.

Timo Sandberg (s. 1946) on lahtelaissyntyinen kirjailija, jonka esikoiskirja Unta ei voi tunnustaa ilmestyi vuonna 1990. Sandberg on julkaissut yhteensä 14 romaania ja neljä nuortenkirjaa, joísta yhden yhdessä tyttärensä kanssa, sekä historiikkeja. Hän aloitti työuransa 14-vuotiaana metsätöissä ja työskenteli eläkkeellejääntiinsä asti Metalliliitossa järjestötoimitsijana.

Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan sai vuonna 2014 englantilais-kanadalainen kirjailija Peter Robinson.

Vuoden esikoisdekkari –kunniakirja Pekka Matilaiselle

Suomen dekkariseura viettää 30-vuotisjuhlavuotta. Sen kunniaksi jaettiin nyt ensimmäisen kerran uusi tunnustus, Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja. Se myönnettiin Pekka Matilaisen romaanille Kupoli.

Raati kiitti Kupolia todellisten henkilöiden ja tapahtumien uskottavasta sijoittamisesta fiktiiviseen tarinaan. Matilaisen klassillisen filologian vankka tuntemus näkyy Kupolin maailmassa. Kirjoittaja on onnistuneesti yhdistänyt tieteellisen osaamisen ja kertojan taidot.