Abit herättivät opettajiaan jo varhain aamulla penkkaripäivään

Penkkareita eli penkinpainajaisia vietetään taas tänään pohjalaisissa lukiossa. Päivä huipentuu penkkariajeluun kuorma-autojen lavalla. Jalasjärveläisabit viettävät penkkaripäivää tutun perinteisesti.

Kotimaa
Jalasjärven abiturientit 2014 penkkariajelulla.
Jalasjärven abiturientit herättivät ensitöikseen opettajansa aamun hämärissä.Päivi Rautanen/Yle

Abiturienttien säännöllinen koulun käynti päättyy tänään penkinpainajaisiin. Muun muassa Jalasjärvellä abit kävivät jo aamutuimaan herättämässä opettajansa penkkaripäivään. Liikunnanopettaja Juhani Koivula sai kotiovensa taakse kuorma-autolastillisen abeja valtaisan mökän saattelemana. Abien herätyskäynti oli Koivulalle jo 21. kerta.

– Erittäin hellän herätyksen opettaja sai. Yhtä hellä ote oli kuin Juhanilla on liikunnantuntien alussa punnertamiseen ja kaikkeen muuhun, kuvailee Jalasjärven lukion abiturientti Ilkka Perälä.

Perälä itse oli pukeutunut penkkaripäivänä Juha Miedoksi. Penkkariasuun kokoamiseen on nähty valtavasti vaivaa. Perälällä olivat nimittäin jalassa Juha Miedolta lainaan saadut aidot ja oikeat hiihtomonot, kokoa 48.

Armeijan harmaita ja Rölli

Jalasjärven lukion abiturientti Siiri Mannilalla oli tänä aamuna aikainen herätys. Joukko abiturientteja kun suuntasi ensimmäisiä opettajia herättelemään Parkanoon jo puoli neljän aikaa aamuyöstä. Penkkaripuvun Mannila löysi itselleen varsin helposti.

– Iskä ehdotti mulle, että laita tuosta mun armeijaharmaat päälle. Se vaikutti hyvältä vaihtoehdolta, naurahtaa Mannila.

Abiturientti Sanna Pihlajan penkkaripäivän suunnitelmana on pilata jalasjärveläisten lasten hammasterveys kolmella kilogrammalla karkkia. Asukseen Pihlaja on valinnut lapsille tutun Rölli-hahmon. Puku on käytössä jo toisessa polvessa.

– Halusin päästä helpolla ja halvalla. Ja äiti on ollut samassa asussa aikanaan, selittää Pihlaja.