Siitepölykausi alkoi – Leppäallergikoille luvassa karmea kevät

Siitepölymäärien odotetaan nousevan niin korkealle, että se aiheuttaa oireita allergioista kärsiville. Kaikkiaan siitepölykausi on alkanut tänä vuonna poikkeuksellisen varhain.

luonto
Lepän norkoja.
Yle

Siitepölykausi on alkanut eteläisessä Suomessa pähkinäpensaiden alettua kukkia kuluneena viikonloppuna.

Lisäksi maan eteläosaan on kulkeutunut vähäisiä määriä lepän siitepölyä Keski-Euroopasta. Määrät ovat vähäisiä, mutta ne voivat aiheuttaa oireita herkimmille leppäallergikoille.

Näin varhainen siitepölykauden alku on harvinaista.

– Kyllä se harvinaista on. Toki pähkinäpensas ja leppä kukkivat aina tuolla Keski-Euroopassa helmikuussa, mutta harvemmin sieltä tänne asti lentää siitepölyä. Ja vielä harvemmin meillä kukinta alkaa näin aikaisin, kertoo Turun yliopiston Aerobiologian yksikön erikoistutkija Anna-Mari Pessi.

Pessin mukaan viimeksi Suomessa siitepölykausi on alkanut näin aikaisin keväällä 2008. Lähes aina syynä on ollut kaukokulkeuma, mutta joskus myös kukinta täällä Suomessa.

Leppäallergikoille luvassa kurja kevät

Erikoistutkija Anna-Mari Pessin arvion mukaan leppäallergikoille tulee huono kevät.

Kukinta alkaa lepän ripotellen pikkuhiljaa aina siellä, missä lämpösumma riittää kukintaan. Sitten pakkasen myötä se keskeytyy.

– Se tekee sen, että tietyllä tavalla on aika epämiellyttävä kevät leppäallergikoille. Oireita aiheuttavia siitepölymääriä on pitkän aikaa pieniä määriä ilmassa ja se kukinta ei vaan lopu, Pessi kertoo.

Kotimaassa leppä alkanee kukkia muutaman viikon kuluessa.

Koivun kukinta alkaa Suomessa yleensä huhtikuun viimeisen viikon aikana. Jos sää jatkuu tavallista lämpimämpänä, voi kukinta alkaa jo aiemmin. Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö arvelee, että tänä vuonna koivun siitepölymäärät ovat runsaammat kuin viime vuonna.

– Viime vuonna oli, voisiko sanoa ennätyksellisen heikko koivun kukintavuosi. Ja kaikki ne resurssit on käytetty tämän vuoden siitepölyihin, Pessi arvioi.

Luvassa ei ehkä ole mikään supervuosi, mutta reilusti keskimääräistä voimakkaampi koivun kukinta on tulossa.

– Tänä vuonna maksetaan viime vuoden velat, Pessi toteaa.

Eniten Suomessa aiheutuu allergioita koivusta ja heinistä.