1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Uutiset Sotshista: Erikoisia väitteitä rakentajien palkanmaksusta

Yle Uutisten toimittaja Kari Ahlberg seuraa talviolympialaisia Venäjällä ja kirjoittaa kokemuksistaan Sotshissa kisojen ajan.

Ulkomaat
Olympiarenkaat Adlerissa.
EPA

Venäläisellä uutistoimisto RIA Novostilla oli uutinen. Se antoi ymmärtää, että Sotshin olympiakisojen rakennustöiden paljon puhutut palkkarästit on nyt hoidettu.

Ihmisoikeusjärjestöjen vastalauseiden hiljentämiseksi Kansainvälinen olympiakomitea käynnisti kisojen alla tutkimuksen rakennusliikkeiden puuhista liittyen siirtotyöläisten maksamattomiin palkkoihin.

– He tutkivat kaikki noin 500 Sotshin rakentamiseen osallistunutta rakennusyhtiötä. Nyt ne yhtiöt, jotka olivat velkaa työntekijöilleen, ovat maksaneet palkkarästinsä. Kaikkiaan palkkansa on saanut 6 175 työntekijää, KOK:n tiedottajan Mark Adamsin kerrottiin sanoneen.

Adams ylisti Venäjän viranomaisten avuliaisuutta KOK:lle kiusallista julkisuutta aiheuttaneen ongelman ratkaisemisessa.

Uutisen luettuani soitin venäläisen ihmisoikeusjärjestö Memorialin paikalliselle edustajalle Simjon Simjonoville täällä Sotshissa. Hän torppasi uutisen siltä istumalta.

– Tietääkseni kukaan minuun aiemmin palkkarästien takia yhteyksissä olleesta 700 työläisestä ei ole saanut rahojaan, hän kertoi.

Tässähän taitaa olla juttu, tuumin ja aioin jo ryhtyä töihin.

Onneksi tarkistin mitä muut uutistoimistot tuosta KOK:n tiedottajan lausunnosta kertoivat. Tyrmistyin. Esimerkiksi AFP kertoi täysin päinvastaista tarinaa. Heräsi epäilys, oliko kyseessä edes sama haastattelu.

KOK:n Adamsin mukaan palkkoja on edelleen maksamatta ja rakennusliikkeiden toimintaa tutkitaan yhä. Palkkarästejä on vielä ainakin 200 siirtotyöläisellä.

Miten voi olla mahdollista, että RIA Novosti oli kääntänyt asian täysin päälaelleen? Uutisesta tehtiin kisaisännille myönteinen jättämällä toinen puoli tarinasta kokonaan kertomatta.

Valtiollinen RIA Novosti oli viime vuoteen asti itsenäisin ja luotettavin Venäjän suurista uutistoimistoista. Sen tiedettiin ärsyttäneen raportoinneillaan Kremliä jo pitkään. Viime vuoden lopulla siitä tehtiin loppu. Presidentti Putinin ukaasilla uutistoimisto määrättiin lopetettavaksi.

Se, että RIA Novosti on yhä olemassa, johtuu ilmeisesti vain siitä, että se oli ehditty valita Venäjällä Sotshin olympiakisojen viralliseksi uutistoimistoksi.

Putinin päätöksellä se sulautetaan yhdessä Venäjän Ääni -radiokanavan kanssa Rossija Sevodnja -yhtiöön, johon kuuluu myös englanninkielinen Russia Today -kanava.

Rossija Sevodnjan johtoon nostettu, ”Putinin propangandistiksi” arvosteltu, tunnettu puheohjelmien vetäjä Dmitri Kiseljov tuntuu aloittaneen tehtävässään räväkästi.

Kiseljov niitti aiemmin kyseenalaista kunniaa toteamalla, että ”homoseksuaalien sydämet tulisi haudata tai polttaa jos he sattuvat kuolemaan onnettomuuksissa.”

Hän väitti myös, että Ruotsi, Liettua, Puola, ja Ukraina lietsovat Ukrainan hallituksen vastaisilla mielenosoituksilla sotaa Venäjää vastaan. Tarkoituksena kun on kostaa vuoden 1709 Pultavan taistelu, joka päättyi Ruotsi-Suomen tappioon.

Näihin esimerkkeihin nähden RIA Novostin KOK-uutisointi tuntuu lähes totuudenmukaiselta.

Lue seuraavaksi