1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Brittikirjailija ravistelee Pohjoismaita

Brittikirjailija on saanut Pohjoismaat ärtymään näkemyksellään Pohjolasta. Uudessa, syksyllä Suomessakin julkaistavassa kirjassaan, Michael Booth ravistelee brittien yltiöpositiivista kuvaa Pohjoismaista. Tapasimme Boothin Lontoossa.

kirjallisuus
Michael Booth.
Michael Booth.Yle

Lontoossa Pohjoismaisen ravintolan jono venyy lounasaikaan kadulle saakka. Pohjoismaat ovat pop Britanniassa, ne niputetaan yhteen ja nähdään usein ihanneyhteiskuntina. Lontoolainen Helin Bakir:

- Kaikki ovat todella ystävällisiä, yhteiskunta on loistava terveydenhuollon, tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden vuoksi.

Yksipuolinen näkemys sai Tanskassa asuvan brittitoimittajan Michael Boothin kirjoittamaan kirjan, jossa julistaa kertovansa synkän totuuden Pohjoismaiden lähes täydellisistä kansoista:

- Britanniassa on vallinnut täydellisen pohjoismaamyönteinen mediakuva kymmenen vuoden ajan…Ja olen itse toimittajana osallistunut sen luomiseen. Mielestäni oli aika toisenlaiselle näkökulmalle, Booth selittää.

Suomalaiset ymmärtäneet kirjan huumorin

Kirjaa edeltänyt stereotyyppejä tihkuva lehtiartikkeli kirjasta sai Pohjoismaat älähtämään. Kirjailijan mukaan kyseessä oli humoristinen kärjistys, jonka tarkoitus oli ravistella brittiyleisö ulos skandi-transsista. Itse kirja kertoo myös Pohjolan hyvistä puolista:

- Elän pohjoismaassa, Tanskassa, koska rakastan sitä, toivottavasti myös tämä välittyy kirjasta, Booth sanoo.

Kirja valaisee pohjoismaalaisten sielunmaisemaa ja historiaa oivaltavasti, myös suomalaisten pohjaton kiinnostus siihen mitä meistä ajatellaan mainitaan. Onneksi kirjailija tunnustaa huumorintajua ja yksilönvapautta arvostavat suomalaiset lempikansakseen Pohjolassa:

- Suomalaiset ovat vastanneet huumoriin huumorilla. Toivon etteivät he suutu yhtä pahasti kuin norjalaiset.

Pasi Myöhänen, Lontoo

Lue seuraavaksi