Uutispeli antaa ajantappotunteen

"Nouset vaivoin ylös sängystä ja tunnet kuinka vuodet ovat vieneet veronsa. Seisot hiljaa pohtien, miksi mitään ei tapahdu. Toivot, että joku vierailisi luonasi." Tällaisiin lauseisiin törmää IT-alan opiskelijan luomassa Vanhainkoti-pelissä. Nuori mies toivoo, että vanhuksia hoidettaisiin loppuun asti arvokkaasti.

Kuva: Yle

Yle Uutisten tammikuinen juttu vanhustenhoidosta Suomessa otsikolla "Matotkin ulkoilevat enemmän kuin me" pysäytti myös Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologiaa opiskelevan, 26-vuotiaan Erkki Koskenkorvan.

- Ensimmäisen kerran kun jutun luki, niin tottakai alkoi vähän ahdistamaan, että missä kunnossa vanhustenhoito oikein meillä on. Kyllä jutun kertomukset tuntuivat pahalta ja todella pysäyttivät, kuvailee Koskenkorva.

Uutispelit uutta Suomessa

Opintoihin liittyvällä pelikurssilla Koskenkorvalle tuli eteen tehtävä, jossa piti luoda nopeasti ja kooditasolla yksinkertainen niin sanottu uutispeli. Koskenkorva valitsi pelinsä aiheeksi vanhustenhoidon. Vanhainkoti-peli on ollut valmis nyt reilun viikon.

Kuva: Yle

- Lähdin siitä, miten saisin samanlaisen tunnetilan luotua pelaajalle kuin itselläni oli tuota juttua lukiessa. Uutispelin tarkoitus on, että saadaan ihmiset puhumaan aiheesta lisää ja ajattelemaan. Pelin avulla yritetään päästä ikään kuin uutisten sisään ja tuoda uutisia myös pelaajien luo, heille, jotka eivät välttämättä niitä muuten lue.

Uutispelejä on Koskenkorvan mukaan tehty jo yli 10 vuotta. Suomessa uutisiin pohjautuvat pelit ovat kuitenkin vielä varsin tuntemattomia ja niitä on laadittu vain kourallinen.

Uutispeleille on tyypillistä, että pelaaja voi kokea uutisessa kerrotut tapahtumat jonkun asianosaisen näkökulmasta. Ulkomaisissa uutispeleissä on käsitelty muun muassa merirosvousta Somaliassa ja huumesotaa Meksikossa.

- Uutispeli luodaan erittäin nopeasti esimerkiksi sellaisesta uutisesta, joka on koskettanut tai ajankohtainen. Peli saatetaan tehdä jopa samana päivänä ja monesti pelit on esiteltykin uutisten yhteydessä.

Koskenkorva kertoo, että pitkien artikkeleiden lukeminen ei häntäkään aina houkuta, mutta pelaamalla uutisiin voi saa aivan erilaisen tuntuman.

Voitosta ei mitellä, vaan kulutetaan vain aikaa

Koskenkorvan luoma Vanhainkoti-peli on täysin tekstiin perustuva ja siinä eläydytään vanhainkohdin asukkaan arkeen klassisen musiikin soidessa taustalla. Pelaaja voi esimerkiksi soittaa sukulaisille, jotka aluksi vastaavat, mutta muutaman puhelun jälkeen numeroihin ei enää saa yhteyttä. Pelin pääsee läpi noin viidessä minuutissa, eikä siinä kilpailla ketään vastaan tai kerätä pisteitä.

- En usko, että vanhustenhoidossa tilanne on kaikkialla näin lohduton kuin tässä pelissä, mutta kyllä se voi joistakin hoidettavista ahdistavalta tuntua.

Toivon, että vanhuksia kohdellaan ennen kaikkea ihmisinä.

Erkki Koskenkorva

Palautetta Koskenkorva on saanut pelistään toistaiseksi vielä vähän.

- Osa on pitänyt hyvänä ja osa kokee, että ei halua itse ahdistua niin paljon ja pohtia, miten lähellä peli on todellisuutta. On siinä voinut joillekin tulla itkukin linssiin.

Entä, millaista on 26-vuotiaan nuorukaisen mielestä hyvä vanhustenhoito?

- Toivon, että vanhuksia kohdellaan ennen kaikkea ihmisinä. Jos joudut kuntoon, ettet pysty hoitamaan itseäsi, se ei tee sinusta vähempiarvoista. Asia pitäisi hoitaa niin, että perustarpeet voidaan tyydyttää, järjestää vaikka hetkiä kuunnella musiikkia, tarjoilla kunnon ruokaa ja hoitoa, ettei menisi siihen, että säästetään niistä, koska eihän vanhuksilla ei ole niin väliä, summaa Koskenkorva.