Kouvola puhaltaa yhteen hiileen koulupalon uhrien auttamiseksi

Yhteiskoulun palo on herättänyt Kouvolassa ennennäkemättömän hyväntekeväisyysaallon. Vanhojentansseihin ja suuren musikaalin ensi-iltanäytökseen valmistautuville lukiolaisille tulvii avuntarjouksia monesta suunnasta.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Kouvolan yhteiskoulun palo on herättänyt kaupungissa melkoisen hyväntekeväisyysaallon. Apua tulipalon uhreille ovat tarjonneet useampi teatteri, yksityishenkilöt ja muut koulut. Liekit nielivät ison määrän mm. lukiolaisten vanhojentanssikenkiä.

– Lukiolaiset tulevat aamupäivällä katsomaan sopivia patiineita juhliin. Tulipalossa on ilmeisesti tuhoutunut paljon kenkiä ja teatterilla on hyvin monipuolinen ja runsas kenkävarasto, kertoo Kouvolan teatterinjohtaja Henrik Timonen.

Kouvolan Teatteri on lupautunut auttamaan lukiolaisten puuhaaman High School Musicalin järjestämisessä. Ensi-ilta on siirretty koululta Kouvola-taloon, mutta rekvisiitasta on vielä pulaa. Kaikeksi onneksi ihan kaikki ei tuhoutunut tulipalossa.

– Ilmeisesti musikaalin puvustuksesta suurin osa on kuitenkin säilynyt, koska puvut olivat juuri silloin jossain muualla kuin juhlasalissa.

Kun tällainen onnettomuus tulee, niin siinä luonnollisesti haluaa olla mukana auttamassa. Mietimme lähinnä sitä, mitkä ne keinot voisivat olla.

Henrik Timonen

Tulipalossa menivät mm. musikaalissa tarvitut soittimet. Niitä, vahvistimia ja muuta kalustoa on tulossa lainaksi muilta kouluilta.

Halu tehdä juttu loppuun asti

Teatterinjohtaja Henrik Timosen mukaan avun tarjoaminen oli itsestään selvää. Teatteri myös sijaitsee fyysisesti hyvin lähellä palanutta koulua.

– Kun tällainen onnettomuus tulee, niin siinä luonnollisesti haluaa olla mukana auttamassa. Mietimme lähinnä sitä, mitkä ne keinot voisivat olla. Kouluhan on melkein samalla tontilla.

Lähes valmiin musikaalin palasten hajoaminen viime metreillä on ollut lukiolaisille kova kolaus.

– Ensi reaktio on, että eihän tästä tule mitään. Mutta kun vähän toivutaan, niin syntyy helposti entistä voimakkaampi halu tehdä juttu loppuun asti, Timonen summaa.

Teatterinjohtaja näkee kouvolalaisten yhteisen auttamishalun hyvänä merkkinä siitä, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa.

– Valitettavasti talouselämän puolella arvojen koveneminen on ollut havaittavissa jo 20 vuotta. Muuten yhteiskunnassa on paljon myönteistä ja humaaniakin kehitystä. Asetan aika paljon toivoa nuoriin.