Syntyvyys laskussa – Pitkittynyt taantuma vähentänyt lapsentekohaluja

Syntyneiden lasten määrä nousi tasaisesti vuodesta 2007 vuoteen 2010. Viime vuosina syntyneiden lasten lukumäärä on kuitenkin ollut alamäessä.

talous
Syntyneet lapset ja BKT.n vuosimuutos -grafiikka.
Yleensä syntyvyys kasvaa, kun bruttokansantuote kutistuu. Vuosina 2011-2013 syntyvien lasten määrä on kuitenkin kutistunut yhtä mittaa bruttokansantuotteen kanssa. Lähde: Tilastokeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ValtiovarainministeriöYle Uutisgrafiikka

Suomen pitkittyneet talousvaikeudet painavat syntyvyyslukuja alaspäin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi.

Gisslerin mukaan talouden käänteet näkyvät syntyvyysluvuissa noin puolen vuoden viiveellä. Yleensä vaikeat taloudelliset ajat johtavat syntyvyyden nousuun, kun taas nousukausilla keskitytään enemmän rahan kuin lasten tekemiseen.

– Nyt näyttää siltä, että ollaan huonossa kierteessä, eli sekä talous yskii että syntyvyys laskee, Gissler sanoo.

Gisslerin mukaan heikon taloustilanteen jatkuminen on voinut saada ihmiset miettimään, onko heillä varaa hankkia lapsia. Maailmantalouden vaikeudet käynnistyivät todenteolla vuonna 2008. Syntyneiden lasten määrä nousi tasaisesti vuodesta 2007 vuoteen 2010, mutta silloin tapahtui käänne alaspäin.

Syntyvyyden lasku ei rajoitu vain Suomeen, vaan sama ilmiö on nähtävissä myös muissa Pohjoismaissa. Pohjoismaissa on kuitenkin useisiin Euroopan maihin verrattuna korkeat syntyvyysluvut.