Mies, älä pelkää teratotsoospermiaa – suojele silti siittiöitäsi

Spermavikojen syy jää hämärän peittoon lähes puolessa tapauksista. Esimerkiksi ympäristömyrkkyjen vaikutus siemennesteeseen on yhä osittain arvoitus.

Kotimaa
Kuva siittiöistä mikroskoopin kautta.
Yle

Siemennesteen heikko laatu on yleinen syy lapsettomuuteen. Noin seitsemän prosenttia miehistä kohtaa jossain vaiheessa hedelmöittämiskykynsä heikentymisen.

Yksin miehestä johtuva hedelmättömyys todetaan neljänneksellä pareista, jotka saapuvat lapsettomuushoitoon. Kaikkiaan miehestä juontuvat tekijät ovat – joko yksin tai yhdessä naisen kanssa – syynä noin puoleen lapsettomuustapauksista.

Suomalaisten miesten sperman laatu on pysynyt parempana kuin monien muiden eurooppalaisten. Täälläkin on silti todettu, että nykyisten nuorten sperma on vanhempia ikäluokkia heikompaa.

– Suomen tilanne on parempi verrattuna muihin Pohjoismaihin. Laatu on kuitenkin mennyt alas siinä määrin, että se voi vaikuttaa lapsen saamiseen, kertoo erikoislääkäri Seija Kaukoranta Väestöliitosta.

Äidin tupakointi raskauden aikana heikentää syntyvän pojan sperman laatua. Tutkimusten ansiosta on selvinnyt myös, että siemennesteen huonontuminen johtuu osittain ympäristömyrkkyjen lisääntymisestä.

– Ympäristössä on jotain, joka heikentää laatua. Mekanismia ei tunneta tarkasti, mutta tietyt aineet näyttävät vaikuttavan hormonien tapaan, sanoo Kaukoranta.

Eniten huolta miehille aiheuttaa normaalin muotoisten siittiöiden määrä. Tosiasia on, että suurin osa kaikkien miesten siittiöistä on epänormaalin muotoisia: WHO:n viitearvojen mukaan tilanne on kunnossa, jos edes yli neljä prosenttia siittiöistä on rakenteeltaan normaaleja.

Itse asiassa raskaus voi alkaa, vaikka normaalin muotoisia siittiöitä olisi alle prosentin verran kaikista. Pelkän rakenteen perusteella ei pystykään tekemään kattavia päätelmiä kyvystä hedelmöittää.

Miehen hedelmättömyys voi johtua eri sairauksista, vammoista tai rakenteellisista tai geneettisistä poikkeavuuksista. Monesti käy niin, ettei todellinen syy selviä edes siemennesteen testaamisen jälkeen.

Vaikka tutkimustekniikka on kehittynyt, jää spermavian syy yhä selvittämättä miltei puolessa tapauksista. Näistä useimpien taustalla arvellaan olevan jokin geneettinen seikka, jota ei vielä tunneta.

Miehestä johtuvaan lapsettomuuteen on vainharvoin tarjolla varsinaiseen syyhyn kohdistuvaa hoitoa. Hedelmättömyydeltä ei myöskään pysty suojautumaan täysin etukäteen, mutta omilla valinnoilla voi vähentää riskiä. Alta löytyvät Seija Kaukorannan vinkit.

Ylipainoinen mies voimistelee nurmikolla 1970-luvun kuvassa.
Arja Lento / Yle

1. Huolehdi yleisestä terveydestäsi

– Siemennesteen laatuun vaikuttavat pitkälti samat asiat kuin yleiseen terveyteen. Tupakoivien miesten siittiöissä on enemmän kromosomivikoja kuin savuttomilla, ja vaikka alkoholi ei näytä heikentävän siemennesteen laatua, on kroonisilla alkoholisteilla todettu spermamuutoksia.

2. Kuntoile puhtain keinoin

– Moni ei tiedä, että esimerkiksi anaboliset steroidit vaikuttavat kivesten toimintaan. Myös liika testosteroni heikentää siittiöitä, mikä tulee yllätyksenä joillekin lasta yrittäville iäkkäille, jotka saavat testosteronihoitoa kyvykkyyden parantamiseen.

3. Syö terveellisesti

– Monipuolinen ruokavalio on kaiken perusta. C- ja E-vitamiineilla voi olla joitakin sperman laatua parantavia vaikutuksia.

4. Älä kuumenna kiveksiäsi

– Lihavuus saattaa aiheuttaa spermavikoja suurentuneen estrogeenipitoisuuden ja lämpövaikutuksen seurauksena. Myös esimerkiksi kannettavan tietokoneen pitäminen pitkiä aikoja sylissä voi heikentää kivesten toimintaa.

5. Tiedosta iän tuomat riskit

– Jos mies on yli 40-vuotias, raskauden alkamiseen tarvittava aika pitenee. Iän myötä siemennesteen tilavuus pienenee sekä siittiöiden rakenne ja liikkuvuus heikkenevät.

Erikoislääkäri Seija Kaukorannan haastattelun lisäksi lähteenä on käytetty Kaukorannan ja Väestöliiton erikoislääkäri Anne-Maria Suikkarin kirjoittamaa artikkelia, joka on julkaistu Suomen Lääkärilehdessä (26–31/2012).