Keskusta: Kolme miljardia on hallituksen oma ongelma

Keskusta haluaa pääministeri Kataisen tarkentavan neuvottelukutsuaan oppositiopuolueille. Keskusta ei lähde tukemaan hallitusta kolmen miljardin sopeutuksen ratkaisemissa, jos hallitus ei avaa neuvotteluun myös rakenneuudistuksiaan.

politiikka

Keskusta haluaa pääministeri Jyrki Kataiselta tarkennuksen, mistä hallitus haluaa opposition kanssa keskustella. Virallista kutsua oppositiopuolueille ei ole tullut, mutta Katainen kertoi tänään Brysselistä lähettämässään, että haluaa oppositiopuolueet keskustelemaan taloudesta.

- Yksittäisessä keskustelussa hallituksen leikkauslistoista on vaikeaa nähdä oppositiota mukana, varapuheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) sanoo.

- Se on hallituksen itse itsellensä määrittämä ongelma, joka hallituksen kuuluu ratkoa. heidän on pystyttävä oman vaalikautensa asiat hoitamaan. Sitten kun puhutaan Suomen tulevaisuuden isoista kysymyksistä, siihen keskusta on koska tahansa valmis lähtemään. Meillä on omia ratkaisuja niihin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen (kesk.) esittää.

Keskustalla on huonot kokemukset hallituksen tähänastisista yhteistyötarjouksista. Kataisen viime syksynä Mikkelin torilla esittämä kutsu mukaan sote-uudistukseen oli keskustan mielestä surkea esimerkki.

- Sehän lässähti aivan täydellisesti, nyt haluamme nähdä onko pääministerin kutsu aito, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoo.

Keskusta: sote, eläkeratkaisu, teollisuuspolitiikka neuvottelupöytään

Keskusta haluaa avata keskusteluun kaikki hallituksen keskeiset rakenneuudistukset. Keskustan toive on, että hallitus esittäisi suurten uudistusten parlamentaarista valmistelua.

- Sote-uudistus täytyy toteuttaa, tarvitaan työpaikoja, yrittäjyysohjelma, teollisuuspoliittinen ohjelma, työuraratkaisu. Näiden avulla pystytään pysyvästi lopettamaan velkaantuminen, Tiilikainen luettelee.

Kolmen miljardin leikkauslista on vain oppositiopuolueen mielestä vain osa suurempaa ongelmaa. Ongelmat ovat pahentuneet hallituksen omien toimien takia.

- Hallitus asetti omat talouspoliittiset tavoitteensa epärealistiselle pohjalle, ja siksi nyt olemme tässä tilanteessa, Annika Saarikko sanoo.