Hyppää sisältöön

Kirjaston parhaat hamstrattiin hetkessä

Hyllykalliolla suljetun kirjaston kirjamyynti keräsi ihmisiä ostoksille Seinäjoella. Nopeimmin kaupaksi menivät lastenkirjat. Kirjastovirkailija arvioi, että filosofian ja psykologian kirjat jäävät viimeiseksi hyllyyn.

Kirjojen myynti kiinnosti heti alkumetreiltä Hyllykallion kirjastossa. Kuva: Johanna Manu / Yle

Seinäjoella sijaitseva Hyllykallion kirjasto lopetettiin vuoden vaihteessa. Nyt helmikuun puolessa välissä kirjasto päätti myydä pois kaikki ne kirjat, joita ei ole siirretty muihin kokoelmiin. Myytävänä oli lähinnä aikuisten romaaneja.

Heti puolilta päivin kirjaston ovelle muodostui jo parin kymmenen ihmisen utelias jono.

– Lähinnä jos tietokirjoja löytyy, totesi nuori mies jonosta.

– Kyllä kirjat ovat parhaimmillaan aarteita, mutta onko niitä aarteita näissä poistomyynneissä. Ainahan sitä historian kirjallisuutta haluaisi löytää, sanoi toiveikas mieshenkilö.

– Kuulin, että täällä saa mennä valikoimaan kirjoja, niin lähdin liikkeelle. Etsin käsityökirjoja ja mitä vastaan tulee, kertoi sisäänpääsyä odottanut vanhempi naishenkilö.

Lastenkirjat lähtivät ensimmäisenä

Heti ovien avauduttua lisää kansalaisia saapui kirjastoon hamstraamaan parhaimpia kirjoja päältä. Kirjaston toive oli, että muutettavaa materiaali jäisi hyllyihin mahdollisimman vähän.

– Toivottavasti menee mahdollisimman hyvin kaupaksi kirjat ja lehdet, totesi kirjastovirkailija Salla Leinonen.

Kaikista nopeimmin hyllystä katosivat heti ensimmäisen kymmenen minuutin aikana lasten kirjat. Myös jännärit olivat ihmisten selkeä kiinnostuksen kohde. Lisäksi sarjakuvat tekivät kauppansa.

– Mä luulen, että hyllyyn jää nuo psykologian ja filosofian kirjat myymättä. Ne kirjat eivät ole olleet niin haluttuja näissä myyntitapahtumissa, summasi Leinonen.

Melkein jokainen ensimmäisen tunnin aikana paikalle tullut lähti parin kirjapussin kanssa. Suurta kirjoista luopumisen tuskaa ei kirjastovirkailijalla kuitenkaan ollut.

– Kyllä tässä haikeat fiilikset on ollut jo pitkän aikaa, mutta toki me ollaan tällaista surutyötä tehty tässä jo vuoden verran. Nyt on katseet suunnattu jo tulevaan. Uusi työpiste odottaa Apilassa, kertoi Leinonen.

Myymättä jääneet kirjat siirretään maakuntakirjasto Apilaan ja niiden kohtalo ratkaistaan myöhemmin.