1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verla

Keskiaikatapahtuman paikkamuutos risoo jaalalaisia

Kyläläiset ovat näreissään siitä, että Kouvolan kaupunki järjestää jokavuotisen keskiaikatapahtuman ensi syksynä Kasarminmäellä. Kustannukset olisivat nousseet liian kalliiksi Verlan tehdasalueella. Rahaa olisi voinut järjestyä, mutta liian myöhään.

Kuva: YLE / Eijaleena Martikainen

Kouvolan kaupunki järjestää jokasyksyisen keskiaikatapahtuman tänä vuonna lähellä keskustaa Kasarminmäellä. Tapahtuma on järjestetty tähän asti Jaalassa Verlan tehdasmuseomiljöössä.

Samalla nimi muuttuu Verlan Aika -keskiaikatapahtumasta Kouvo La Arctopolikseksi.

Paikkavaihdoksen syy oli raha.

– Emme päässeet yhteisymmärrykseen Verlan kanssa kustannuksista, kertoo kulttuurituottaja Helena Jetsu Kouvolan kaupungilta.

Olimme mahdottoman yhtälön edessä.

Helena Jetsu

Verlan tehdasmuseo on perinyt jokaisesta myydystä aikuisten lipusta kolme euroa. Vuosina 2011–2013 maksut ovat olleet reilusta 5 000 eurosta yli 11 000 euroon. Vastikkeena tehdasmuseo on muun muassa järjestänyt majoitusta esiintyjille ja käyttänyt omaa henkilökuntaa tapahtumajärjestelyissä.

Helena Jetsu laskee, että jos lippuja myytäisiin 5 000 kappaletta, pelkästään paikkavuokra olisi tullut maksamaan arviolta 15 000 euroa, mikä on saman verran kuin Kouvolan kaupungin myöntämä summa koko tapahtuman järjestämiseen.

– Olimme mahdottoman yhtälön edessä. Meille ei olisi jäänyt mitään riskirahaa sen varalle, että lipputulot olisivat jääneet pieniksi esimerkiksi kaatosateen takia, Helena Jetsu sanoo.

Epäselvyyttä avustuksista

Kun Jaalan kyläläiset kuulivat tapahtuman siirtymisestä lähelle keskustaa, he ilmoittivat halukkuutensa osallistua kustannuksiin.

– Olisimme olleet valmiita keskustelemaan avustuksesta. Meihin ei kuitenkaan otettu yhteyttä, vaan tämä tuli meille täysin puskista, sanoo Jaalan kotiseutusäätiön puheenjohtaja Pirjo Matikainen.

Olisimme olleet valmiita keskustelemaan avustuksesta. Meihin ei kuitenkaan otettu yhteyttä, vaan tämä tuli täysin puskista.

Pirjo Matikainen

Kaupungin kulttuurituottaja kertoo hakeneensa kotiseutusäätiöltä avustusta useana vuonna peräkkäin. Rahaa ei ole kuitenkaan herunut.

– Hän on hakenut avustusta henkilökohtaisiin tarkoitusperiin. Hakemukset eivät ole liittyneet Verlan Aikaan, toteaa asiamies Tuula Mikkola Jaalan kotiseutusäätiöstä.

Kulttuurituottaja ihmettelee toteamusta.

– Olemme hakeneet avustuksia aina työryhmän nimissä. Esimerkiksi Suomen kulttuurirahasto ei myönnä rahaa kaupungille, vaan työryhmälle, sanoo Helena Jetsu.

Verla on jo varattu

Kuultuaan jaalalaisten avustustarjouksesta Kouvolan kaupunki oli valmis pyörtämään päätöksensä ja järjestämään keskiaikatapahtuman sittenkin Verlassa.

Paikka oli kuitenkin jo ehditty varata konserttitapahtumalle.

– Odotimme kaupungin päätöksen ja lupasimme sen jälkeen paikan toiselle järjestäjälle, kertoo museonjohtaja Ville Majuri.

Kouvolan keskiaikatapahtuma järjestetään tänä vuonna Kasarminmäellä 2.–3. elokuuta. Seuraavien vuosien tapahtumapaikka on vielä avoin.

– Voisi olla hyvä järjestää tapahtuma vuorovuosin Verlassa ja Kasarminmäellä. Verlassa voisi keskittyä viikinkiajan laivoihin ja Kasarminmäellä hevosturnausesityksiin, Helena Jetsu suunnittelee.

Tekstiiin on lisätty tietoja tehdasmuseon perimistä maksuista ja niillä saaduista palveluista.